Koisahyökkäys - [Ephestia elutella]

Heinäkuun alkupuolella torpassamme alkoi esiintyä huolestuttavan runsaasti pieniä koisaperhosia. Viritettiin mm. ikkunoille 5 feroliima-ansaa + useita kärpäspapereita. Osa noista pyydyksistä on jo heitetty pois, mutta nyt laskin neljästä feroansasta 45 exx tämmöisiä otuksia, joista otin oheiset 4 kuvaa. Pois heitetyissä ansoissa saattoi olla saman verran yksilöitä? Täysi mysteerio, mistä ne tuollain pölähtivät? Mitään lemmikkieläimiäkään meille ei ole. Joukossa oli myös 5 exx interpunctella:a, mutta massalaji oli tämä harmaa. Heinäkuun jälkeen ei ole havaintoa yhdestäkään, joten melko tehokkaasti ne ilmeisesti tuli eliminoitua?

Cadra cautella:n ja Ephestia elutella:n eroja tutkailtuani tulin siihen tulokseen, että nämä ovat elutella:a! Perusteena verrattain viisto sisempi poikkiviiru ainakin kahdella alimmaisella ja etusiiven takaosan punaruskea kaistale. Huomasin, että tätä on varsin vähän vuosien mittaan ilmoiteltu, joten yhden haviksen voisin lisätä, mikäli lajikysymykseen ei tule vastaväitteitä.
Samaa mieltä. Tuo kellanruskea takasiiven tyvi on aika hyvä ero.

1 Like

Selvästi elutella.

1 Like

Keittiökoisan mukana oleminen itsellä herätti heti ajatuksen koisien alkuperästä. Oliko sisätiloissa säilytyksessä kenties talvilintujen ruokia kuten talivalmisteita?

Talvilintujen ruokia pidämme erillisessä varastossa, joka ei ole asuntoon yhteydessä.

No sitten on vaikea päätellä alkulähdettä mutta sanoisin että saastunut lähde on poistettu vaikka vahingossa tiloista koska muuten todennäköisesti niitä olisi vieläkin.