Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Vaalea ja harmaasti nystyinen [Jokin loisikka?]

Kiljavan lähteiköltä, yksittäisenä:

1 tykkäys

Eipä ole koskaan tullut tuollaista vastaan. Näyttäisi joltain loisikalta ja Googlaamalla löytyykin hyvä kandidaatti eli muurahaisloisikka, Cordyceps myrmecophila. Siitä on ilmoitettu vain kaksi havaintoa tietokantaan eli taitaa olla aika harvinainen sieni, jos se nyt tuo muurahaisloisikka on!

Kävin vilkaisemassa uudestaan, mitan kanssa. Oli jo vähän kuivahtanut kasaan. Voin ottaa näytteeksi, jos pyydetään.

Olisiko kuitenkin kuoriaisloisikka, Cordyceps entomorrhiza ?

Netistä löytyy tätä mallia näemmä sekä muurahais- että kuoriaisloisikka määrityksillä. Itse en ole kumpaakaan koskaan nähnyt enkä tiedä miten nuo erotetaan toisistaan. Toivottavasti joku lajiparin tuntee ja kommentoi. Jos mikään muu ei auta niin sen loisitun voi myös kaivaa varovasti esiin, sittenhän ainakin luultavasti loisikan laji selviää.

1 tykkäys

Mielestäni harmaus sopii paremmin O. entomorrhizaan. Kuitenkin on aina hyvä skoopata tällaisia varmuuden vuoksi.

2 tykkäystä

Alue on suojeltu, joten kaivelun jätän väliin ja ilman painavaa syytä en yksittäistä kerää näytteeksikään, jos kyse on selkeästi jommasta kummasta. Tuo määritys riittää kyllä tällä erää.

Hei,

muurahaisloisikka on tosi helppo tunnistaa. Se on keltainen ja kasvaa muurahaisella, joka ei yleensä ole edes kovin syvällä sammaleessa, joten kokemukseni mukaan sen kaivamiseen ei tarvita lapiota :smile:

En oikein usko sen olevan aivan mahdottoman harvinainenkaan, se vaan jäänee kokonsa takia yleensä huomaamatta.

Marja

1 tykkäys