Löysin eilen Helsingin Mustavuoresta pitkälle lahonneelta kuusen maapuulta sammalilla kasvavan pikkuisen loisikan. Mittaa tällä oli vain 22 milliä ja joutui vähän tihrustelemaan että onko jonkun sammaleen itiöpesäke. Nappasin sen sitten käteen ja katsoin luupilla että on kuin onkin joku Cordyceps. Harmittavasti näin missasin sen loisitun.
Laji.fistä taikka Googlella ei meinannut löytyä mitään sopivaa ja tuumasin että voisi olla joku Suomelle uusi mutta sitten löysin GBIFistä Olli Mannisen havaintoja tästä samasta loisikasta
Laji on siis Ophiocordyceps stylophora joka tunnettiin aikaisemmin nimellä Cordyceps stylospora. Olli Mannisen havaintojen perusteella taitaa olla suht yleinen laji mutta tämä on niin pieni ja äkkiseltään näyttää sammalen itiöpesäkkeeltä ettei sitä ole osattu varmaankaan etsiä? Itse huomasin tämän kun skannasin tosi tarkkaan maapuun sammalia etsiessäni limasieniä ja vasta luupilla katsottuna tajusin että on loisikka.
Yksi havainto lajista löytyy nimellä Cordyceps sp. Kyseessä on Mikko Heikkisen havainto ja kuvaan on päässyt myös se loisittu, joka maallikon silmiin vaikuttaa kuoriaisen toukalta.
Jostain syystä laji.fissä ei ole taksonina yhtään Ophiocordyceps lajia.
Katselin vielä vähän mitä tietoa tuosta löytäisi ja taitaakin olla todella harvinainen laji Euroopassa. Löysin jutun vuodelta 2011 missä kuvattiin Puolan ensimmäinen löytö. Tuolloin laji oli aikaisemmin löytynyt Euroopasta vain kerran Ruotsista (+ anamorfi kerran Portugalista). iNatista löytyi toista sataa havaintoa Pohjois-Amerikasta mutta Euroopasta vain yksi havainto Slovakiasta + Olli Mannisen useat havainnot Helsingin lähistöltä. GBIFistä löytyy lisäksi yhteensä 4 havaintoa Ruotsista ja 2 havaintoa Norjasta.
Ihan kiinnostava tapaus siis ja koitan saada omani sekvensoitavaksi. Päivitän tähän sitten joskus jos sekvenssidataa tulee.
Hieno löytö! Loisikoita harrastavana, tällaisesta lajista en ole koskaan edes kuullut.
Olen yrittänyt Mikon kuvaa väännellä, että mikä tuo isäntätoukka on. En saa siihen selvyyttä.
Lähinnä tulee mieleen laakakolvan tai rusohelokuoriaisen toukka.
Kai se joka tapauksessa on joku lahopuiden kuoren alla elävä laji.
Taas yksi syy lisää konttailla maastossa.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.