Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kokoelmanäytteet laji.fi:ssä

Hei!
Haimme Heini Rämän (TROM) kanssa havaintoja nimillä Mytilostoma subcompressum ja Lophiostoma curtum sekä Kotkasta että laji.fi:stä. Kyseiset nimet viittaavat samaan taksoniin (MX.238252), jonka hyväksytty nimi on Lophiostoma curtum. Kotkasta löytyy nimellä M. subcompressum kuusi näytettä (tyyppinäytteitä) ja L. curtum kolme näytettä (yksi tyyppinäyte). Laji.fi:ssä haku tuottaa molemmilla nimillä samat kolme havaintoa, joista kaksi on museonäytteitä. Miksi kaikki Kotkassa olevat näytteet eivät näy laji.fi:n puolella. Miksi Kotkassa ei toimi synonymiikka kuten laji.fi:ssä?

Lisäksi nimellä Lophiostoma myriocarpum löytyy yksi näyte. Tämä synonyymi puuttuu taksonieditorista, eikä ko. näyte siksi tule edellä kuvattuun hakuun mukaan. Millä aikataululla taksonieditoriin ollaan tuomassa lisää synonymiikkaa? Eikö tässä pitäisi tehdä pohjoismaista yhteistyötä? Norjassa synonymiikkaa ylläpitää Artsdatabanken.

Itse en tiedä sienistä paljoakaan, mutta samanlaisia tilanteita on tullut vastaa myös sammalten kanssa ja kiinnostaisi tietää, millä periaatteilla Kotkaan syötettyjä tietoja näytetään laji.fi:n puolella.

Curtum-tapaus: kyllä nuo kaikki laji.fi puolella näkyvät. Tuskin synonymiikka toimii eri tavalla (en ainakaan pääse sellaiseen kiinni).

Helsingin 6 näytettä löytyy, kun hakee merkkijonolla “Platystomum subcompressum”. Synonymiikan puuttumisesta siis näyttäisi olevan kysymys.

Helsingin 1 näyte löytyy nimen “Hysterium curtum” alta (HA.H6052579). Mutta mahtaako olla kyse samasta lajista - tätä en pysty päättelemään.

Määritykset em. nimillä on herbaariopuolella preferoitu (siis oikeastaan annotoitu: “yes”). Joten ehkä on niin, että vain noilla (+synonyymeillä) mennään laji.fi:ssä.

En ainakaan hoksannut laji.fi-hakuehdoista sellaista täppää, josta nuo herbaariopuolen muut (“not accepted”) nimet saisi mukaan listalle. Tässä tapauksessa - sattumoisin - täppä olisi tiedon kaivamista auttanut, koska nimi Lophiostoma curtum on jokaiselle em. näytteelle kirjattu.

Toki synonymiikan olemassaolo olisi se oleellinen asia.

Mika on oikeilla jäljillä:

  • Kotkan haku ei tällä hetkellä osaa hakea synonyymeilla
  • Kotka osaa hakea vaihtoehtoisilla määrityksillä
  • Laji.fi haku osaa hakea synonyymeilla
  • Laji.fi ei tällä hetkellä lataa Kotkasta ollenkaan vaihtoehtoisia määrityksiä, ainoastaan “preferred” (tai uusin)

Kotkaan viritellään jossakin vaiheessa synonyymihaku samalla logiikalla kuin laji.fi :ssä.

Laji.fi :iin tuodaan jossakin vaiheessa kaikki määritykset ainakin nähtäville - niillä hakeminen on hiukan vaikeampi juttu, eli vaatisi jonkinlaisen uuden hakumoodin: “Hae kaikilla määrityksillä”, joka hakeaa millä tahanssa nimellä, joka koskaan on lähdejärjestelmässä tai laji.fi :n laadunvalvojien toimesta ehdotettu näytteelle/havainnolle… Nyt on vain kaksi moodia: hae voimassa olevalla määrityksellä (oletus) ja hae alkuperäisesti ilmoitetulla nimellä (joka jättää laadunvalvonnan seurauksena tapahtuneet määrityksen muutokset huomiotta).

2 tykkäystä

Hei!

Kotkasta pystyy itse asiassa jo hakemaan synonyymeillä, vähän vain eri lailla kuin laji.fi:ssä. Kotkan haussa on hakukenttänä Synonyms, johon haun voi kohdistaa Taxon-kentän lisäksi. Helpoiten haun saa tehtyä käyttäen Query builder -lomakkeen ylintä taxon-kenttään, jolloin Kotka hakee siihen syötettyä hakuehtoa kolmesta eri kentästä (taxon-kenttään kirjattu tieto, taxa-kenttään taksonitietokannasta haettu taksonomia/accepted taxon ja synonyms-kenttään taksonitietokannasta haetut synonyymit). Saman haun voi myös rakentaa itse kirjoittaen ehdot hakusivun alempaan search terms -hakukenttään. Esim. haku taxon: “Mytilostoma subcompressum” OR taxa: “Mytilostoma subcompressum” OR synonyms: “Mytilostoma subcompressum”, tuottaa 9 tulosta (filtteri “only accepted” ei ruksattuna).

Anniina / Lajitietokeskus

1 tykkäys