tässä läpikäydyt selitykset Suomesta ilmoitetuista, ei suomalaisista kovakuoriaislajeista (vielä on muutama mysteeri selvittämättä ja korjaustoiveet odottavat lähettämistä eri kokoelmiin:
Brachygluta haematica
Suomessa on aiemmin ollut käytössä alalaji Brachygluta haematica sinuata. Alalajin status on muuttunut ja Brachygluta sinuata on validi laji. Varsinainen Brachygluta haematica ei esiinny Suomessa*.* Suomalaiset Brachygluta haematica yksilöt ovat siis kaikki lajia Brachygluta sinuata. Luomuksen näytteet korjattu, Oulun ja Turun kokoelmissa olevat näytteet korjattava.
Atomaria analis
kyseessä virheellisesti käytetty aiempi nimi lajille Atomaria nitidula, kaikki korjattu.
Aphodius fimetarius
väärin käytetty nimi, oikea taksoni Aphodius pedellus. A. fimetarius on eteläisempi laji, esiintyy lähinnä Suomea Tanskassa, pohjoismaissa vain Aphodius pedellus. Korjattu kaikkiin Lajitietokeskuksen lähteisiin.
Hylastes ater
Hylastes ater nimeä on aiemmin käytetty väärin Suomessa ja sillä on tarkoitettu lajia Hylastes brunneus. Kyseessä on kuitenkin 2 eri lajia ja ateria ei virallisesti ole tavattu Suomesta vielä. Korjattu Kotka-tietokantaan. Kuopiossa 3 korjausta odottavaa näytettä.
Helochares lividus vanhojen näytteiden tallennuksen yhteydessä nimen tulkinnassa virhe. Kyseessä siis Helochares griseus = obscurus. Korjattu Kotka-tietokantaan.
Malthodes maurus
väärinmääritys, oikea taksoni on M. misellus ja nimi pitäisi korjata kaikkiin Lajitietokeskuksen havaintoihin. Kuopio 1 näyte
Altica brevicollis
vanhojen näytteiden tallennuksessa väärintulkinta nimestä. Kyseessä siis Altica chamaenerii. Korjattu Kotka-tietokantaan.
Pyrochroa serraticornis
näytteiden verbatim Pyrochroa serraticornis = Schizotus pectinicornis. Korjattu tietokantaan.
Cardiophorus vestigialis
näytteiden tallennuksessa on tapahtunut virhe. C. vestigialis havainnot tarkoittanevat kaikki laji Cardiophorus ebeninus, josta on virheellisesti käytetty nimeä Cardiophorus atramenarius ja Cardiophorus atramenarius on Cardiophorus vestigialis lajin synonyymi*.* Turun, Oulun ja Kuopion museonäytteitä ja muutamaa hyönteistietokannan havaintoa – vaativat korjausta.
Euconnus pragensis
Suomessa ja Pohjoismaissa on todettu, että kaikki pragensis yksilöt ovat olleet lajia claviger, joten pragensis on poistettu Suomen luettelosta. Pari pragensis määritystä Kuopion museon kokoelmissa, vaativat korjausta. Määritys muutettu LajiGISsissä olleisiin E. pragensis havaintoihin suku-tasolle.
Hylastes plumbeus
vanhojen näytteiden digitoinnin yhteydessä väärin tulkittu nimi, verbatim plumbeus. Ovat lajia Hylastes opacus. Korjattu Kotka-tietokantaan.
Aleochara verna
vanha väärin käytetty nimi Aleochara verna auct nec Say, 1836. Validi nimi Aleochara binotata Kraatz, 1856. 3 korjattavaa havaintoa Turun museossa, muut korjattu Kotka-tietokantaan
Ceratapion carduorum
väärinkäytetty nimi Apion carduorum auct. nec Kirby, validi nimi Ceratapion gibbirostre. Kuopion kokoelmassa 1 korjattava tallennus, muut korjattu Kotka-tietokantaan.
Orchestes pilosus
verbatim: v. pilosus Fabr. Digitoidessa väärin tulkittu nimi. Oikea määritys Orchestes calceatus. Korjattu Kotka-tietokantaan.
Cryptocephalus sericeus
Crytocephalus sericeus nimeä on aiemmin käytetty väärin lajista Cryptocephalus aureolus. Kokemäki coll. Veikko Naukkarinen non Lepidoptera, 4 exx Luontotalo Arkin kokoelmat. Havainnot muutettu jo epävarmoiksi lajitietokeskuksessa, välitä korjauspyyntö myös Arkkiin.
Acrotrichis henrici
väärin tulkittu näytteen nimi verbatim fratercula. Validi määritys Acrotrichis sitkaensis, Acrotrichis fratercula auct. nec (Matthews, 1878. Korjattu Kotka-tietokantaan.
Mycetoporus nigricollis
2 näytettä Kuopion museossa, vaativat määrityksen tarkistuksen. Välitätieto, että määritys korjattava. Mycetoporus nigricollis on poistettu Suomen lajiluettelosta 14.2.2014, koska yhtään oikein määritettyä yksilöä ei ollut tuolloin tiedossa.
Osmoderma eremita
Suomessa esiintyvä laji on Osmoderma barnabita. O eremita nimet pitäisi muuttaa kaikkiin Lajitietokeskuksen lähteisiin. 1 näyte Porvoon museossa. Luomuksen näytteet korjattu Kotka-tietokantaan.
Psylliodes isatidis
P. isatidis on vanha nimi, jota on käytetty morsingolta kerätyistä Psylliodes yksilöistä***.*** Suomessa esiintyy vain merikaalikirppa P. cramabicola, joka käyttää ravintonaan sekä merikaalia että morsinkoa. Korjattu Kotka-tietokantaan.
Anthrenus fuscus
väärinmääritettyjä inaturalist tallennuksia. Määritys korjattu lajitietokeskus/inaturalist = Anthrenus museorum.
Atheta kerstensi
Kyseessä on kahden eri perhosharrastajan tallennuserät, joissa kaikki muut havainnot koostuvat perhosista. Esa Hujanen Havaintoerä Submission | Finnish Biodiversity Information Facility ja Matti Rantanen Havaintoerä Submission | Finnish Biodiversity Information Facility jo korjattu. Molemmissa lajiluettelo on todennäköisesti tarjonnut samoilla alkukirjaimilla alkavana nimen tallennusvaiheessa, ja havainnot on erehdyksessä tallentuneet Atheta kerstensi nimellä. Vastaavia tapauksia on tullut aiemminkin vastaan.
Hypomedon debilicornis
2 Yrjö Rannan näytettä Pälkäneeltä Kuopion museon kokoelmissa. Tarkistettava määritys. Todennäköinen virhemääritys ja muutenkin epäilyttävä, jos määritys on tehty toukan perusteella: tallennettu ”keskenkasvuinen”.
Lucanus cervus
epävarma havainto Loimaalta, ilmoitettu löydös havaintopalvelun kautta lajitietokeskukseen. Ilmoittaja on tunnistanut omasta mielestään lajin tamminkaiseksi. Yksilöstä ei ole kuvaa, jonka perusteella havainnon voisi vahvistaa.
Toinen vahvistettu havainto on Turun satamasta tavattu Suomeen kulkeutunut yksilö. Tiettävästi laji ei ole tähän mennessä lisääntynyt Suomessa, eikä ole kovin todennäköistä, että se pystyisi tänne asettumaan. Sopivaa elinympäristöä on lähinnä Turun Ruissalossa.
Importti-lajeiksi merkitään yleensä sellaiset lajit, joita säännöllisin väliajoin kulkeutuu Suomeen ihmistoiminnan mukana ja joilla saattaa olla lyhytaikaisia populaatioita täällä. Tamminkainen ei siis sovi tähän kategoriaan, eikä sitä ole lisätty Suomen lajiluetteloon.
Magdalis flavicornis
virhemäärityksiä = Magdalis ruficornis. Korjattu Kotka-tietokantaan.
Meligethes persicus
Meligethes pedicularius lajin taksonomiasta oli aiemmin epäselvyyttä ja se korvattiin välillä lajilla persicus. Tämä todettiin kuitenkin virheelliseksi tulkinnaksi, mutta osa pedicularius havainnoista kulkee edelleen persicus nimellä. Suomessa on ainoastaan laji pedicularius. Havainnot korjattu lajitietokeskukseen.
Zeugophora scutellaris
Kyseessä on nimistösotku, jossa nimiä on käytetty väärin Zeugophora scutellaris ab. frontalis Suffrian, 1840. Oikea määritys on Zeugophora frontalis Suffrian, 1840. Korjattu Kotka-tietokantaan.
Agonum duftschmidi
Håkan Lindberg collection Pohjanmaan museo pitää korjata väärin tulkittu synonymia(moestum >duftsmidi) lajiksi Agonum emarginatum, jota Suomessa on aiemmin tarkoitettu nimellä moestum. lähetä viesti. Korjattu jo lajitietokeskukseen.
Ampedus elongatulus
näyteyksilön nimi kirjattu Elater erocatus ja tämä jostain syystä tulkittu lajiksi Ampedus elongatulus. Todellinen verbatim on Elater crocatus, jonka validi nimi on Ampedus nigroflavus, joka esiintyy Suomessa toisin kuin A. elongatulus. Virhe korjattu Kotka-tietokantaan.
Anastrangalia dubia
Vanhan näytteen verbatim Leptura dubia on digitoidessa tulkittu lajiksi Anastrangalia dubia. Todellisuudessa se viittaa lajiin Anastrangalia sanguinolenta, sillä kyseistä lajista on aiemmin käytetty Suomessa nimeä Leptura dubia. Virhe korjattu Kotka-tietokantaan.
Anthonomus rufus
Lajitietokeskuksen lajiluettelo on ehdottanut lajia Anthonomus rufus nimen tallennuksessa. Todellisuudessa kyseessä on ollut laji Anthonomus rubi. Vastaavia tapauksia, joissa lajiluettelo ehdottaa muuta nimeä lajin alkukirjainten perusteella on tullut esiin useita. Virhe korjattu Lajitietokeskuksen tietokantaan.
Batrisodes adnexus
Batrisodes lajit ovat vaikeasti toisistaan erotettavissa. Kaikki B. adnexus näytteet Suomesta ovat olleet väärinmääritettyjä, B. adnexus ei todennäköisesti esiinny Suomessa, vaan kyseessä on joko venosus, hubenthali tai buqueti. 7 näytettä Turun museossa, määrityksen tarkistus. Luomuksen näytteet muutettu Kotka-tietokantaan.
Bembidion argenteolum
Kuopion museon kokoelmassa 2 exx, toinen Turusta ja toinen Inarista. Molempiin jo merkitty lajitietokeskuksessa, että määritys tarkistettava ja havainnot epävarmoja. Lähetä vielä henkilökunnalle viesti.
Bledius kutsae
Digitoidessa väärin tulkittu nimi, oikea määritys Bledius fracticornis = Bledius gallicus. Korjattu Kotka-tietokantaan.
Ceutorhynchus napi
Digitarium EB7.47U Blomqvistin näyte - Ruissalo 1947. ei ole vielä löytynyt tarkistettavaksi.
Chrysobothris affinis
Määritysvirhe, varmistettu kuvasta lajiksi Crysobothris chrysostigma ja korjattu lajitietokeskukseen.
Chrysolina americana
importtilöytö kaupan ulkomaisesta rosmariinista. Havainnossa ei ole kuvaa, mutta mahdollisesti asiasta on keskusteltu Facebookin Suomen ötökät ryhmässä. Lajia ei ole vielä virallisesti lisätty importiksi, kuten ei monia muitakaan satunnaisesti kulkeutuvia lajeja.
Clytra laeviuscula
väärinmääritys inaturalistissa. Havainto varmistettu kuvan perusteella lajiksi Clytra quadripunctata ja korjattu lajitietokeskukseen.
Compsapoderus erythropterus
väärinmääritys inaturalistissa, havainto varmistettu kuvan perusteella lajiksi Apoderus coryli ja korjattu lajitietokeskukseen.
Cynaeus depressus
Suomessa esiintyvän Cynaeus lajin nimi on angustus. Nimi korjattu tietokantaan.
Elaphrus angusticollis
Tallennuksissa on käytetty historiallisia paikkatietoja, löytöpaikat ovat nykyisin Venäjän puolella: Suomi LK: Salmi ja KK: Metsäpirtti, eivät kuulu nyky-Suomen alueeseen.
Elater ferrugineus
Näytteessä ei löytötietoja, verbatim Ludius ferrugineus = Elater ferrugineus, nestenäyte on todennäköisesti peräisin Keski-Euroopasta. Muutettu Kotka-tietokantaan kokoelmaan palearktinen kovakuoriaiskokoelma.
Eucnemis capucinus
Eucnemis capucina nimeä on käytetty Suomessa esiintyvästä lajista, joka todellisuudessa on Eucnemis zaitzevi Muona, J. (2019): A review of the genus Eucnemis Ahrens (Coleoptera, Eucnemidae) – Entomologische Blätter – 115: 91 - 100.
Gabrius subnigritulus
Gabrius appendiculatus on synonyyminimi lajille Gabrius subnigritulus (Reitter, 1909), jota ei pidä kuitenkaan sotkea lajiin Gabrius subnigritulus Joy, 1913.
1 näyte Kuopiossa ja 3 Turussa, ilmoita korjaustarpeesta. Havainnot korjattu jo lajitietokeskukseen
Hydnobius punctatus
Turun kokoelmassa, Esko Kangas Siikajoki, todennäköisesti Hydnobius spinipes, näyttää siltä, että punctatus nimellä on jossain vaiheessa tarkoitettu lajia Hydnobius spinipes, ainakin monien näytteiden verbatim tiedon perusteella, lajiluetteloista ei löydy tälle tukea.
Longitarsus absynthii
coll Blomqvist määritys Longitarsus absinthii. Tarkistettu määritys Longitarsus nasturtii. Korjattu Kotka-tietokantaan.
Ocypus olens
Löydös havaintopalvelu. Havainto on hyvin epätodennäköinen ja sitä ei pystytä varmistamaan, sillä tallennus ei sisällä kuvaa. Muutettu lajitietokeskuksessa epävarmaksi ja kommentoitu, että kyseessä todennäköisesti jokin muu kookas tumma lyhytsiipislaji (Quedius sp., Philonthus sp. tai Ocypus fuscatus).
Oedemera flavipes
väärä määritys inaturalistissa. Korjattu Oedemera virescens lajiksi inaturalistiin ja lajitietokeskukseen
Philonthus intermedius
Jaakko Mattila det. Rosenlund. Yksilö etsinnässä tarkistusta varten.
Phyllotreta cruciferae
väärinmääritys. Oikea määritys Phyllotreta atra. Korjattu Kotka-tietokantaan.
Placusa pumilio
Luomus coll. E. Fennoscandia: Pyhä-häkki J. Sahlberg & Stenius leg. Tällä nimellä todennäköisesti tarkoitettu jotain muuta lajia. Tarkistettava määritys.
Plateumaris consimilis
väärä inaturalist määritys. Merkitty inaturalistissa Plateumaris discolor lajiksi, mutta todellisuudessa sitä ei pysty kuvasta varmistamaan lajeiksi P. discolor tai P. sericea. Selvää kuitenkin on, ettei se ole Plateumaris consimilis.
Ptinus bicinctus
Ptinus bicinctus ei esiinny Suomessa. Tuolla nimellä Suomesta määritetyt ovat todellisuudessa lajia Ptinus podolicus. Nimi pitäisi korjata hyönteistietokantaan 1 havainto ja Oulun museon kokoelmayksilöihin (9 näytettä).
Rhinusa linariae
äkämänäyte, todennäköisemmin kyseessä on Suomessa esiintyvän Rhinusa antirhini lajin äkämä. tallennettuna verbatim tietona on Gymnetron linariae.
Ropalodontus perforatus
Saalaan nestenäyte, lajinimeä Ropalodontus perforatus on käytetty väärin Suomessa esiintyvästä lajista, jonka nimi on Ropalodontus strandi Lohse, 1969. Korjattu Kotka-tietokantaan.
Stenostola ferrea
Suomessa esiintyy ainoastaan laji Stenostola dubia, josta on meillä aiemmin käytetty myös nimeä ferrea. Kyseessä on siis kaksi eri lajia. Kyseessä vanha nestenäyte vuodelta 1919, korjattu Kotka-tietokantaan.
Stenus picipes
Gunnar Blomqvistin näyte Digitarium EB6.1NL tarkista määritys!
Strophosoma faber
väärinmääritys inturalistissa, korjattu Strophosoma capitatum lajitietokeskukseen.