Konttakääpä Varsinais-Suomessa? [on]

Olen vähän kiertänyt tyrniköitä Rauman ympäristössä kun konttakääpää näkyy ainakin Rauman ulkosaaristossa olevan, kuten Matti sanoi tyrninkääpää löytyy aina, toisissa paikoissa vähemmän, osa tyrneistä jäämässä jo metsän valtaamaksi, eli vanhoja ovat, tänään kuitenkin Pyhärannassa löytyi hyvä ehdokas konttakääväksi , noin 7 cm korkea kasvusto, katkaistussa tyrnen kannossa, jostain syystä siellä oli katkottu tyrnejä mutta rungot olivat kuitenkin kasassa, laitan tähän nyt kuvia, näytettä en ottanut mutta paikka helppo löytää jos jotain kiinnostaa
Voisit varmaan kerätä siitä joskus syksymmällä näytteen kokoelmiin. En ole varma milloin se tekee parhaiten itiöitä, mutta ehkä tuo syksy olisi parempi keräysajankohta. Jos pystyt seurailemaan pitkin kesää, katso milloin uutta pillistöä kasvaa. Sitten siihen olisi tulossa uuttaa itiöivää osaa. Näissä on usein aika heikosti itiöitä.
Luulen, että laji ei oikeasti ole niin harvinainen kuin on luultu. Tarvitsee vain kunnon tyrnipusikkoa ja niissä aika harva näytteiden kerääjä viihtyy. On aika ikävää tunkeutua pusikon sekaan. Oksat ei anna periksi ja piikkejäkin on.

1 Like

Oli kylläkin ainoa kasvusto, mutta en ehtinyt ajan puutteen takia koko rantaa käymään läpi