Koverre 2019?

Hei,
tämä syömäjälki oli pillikkeellä ja näyttäisi perhosen aikaansaamaksi, onkohan tässä tunnettu otus kyseessä?


Kokkola 21.8.2019

1 Like

En tiije, näyttää Stigmella-suvulta mutta pillikkeeltä en löytänyt mitään lajia. Joku polyfagi?

1 Like

Aika monta hyönteistä löytyy tältä ravintokasvilta,
kärpäsistä; Amauromyza lamii, Liriomyza eupatorii, Liriomyza strigata.
Muita hyönteisiä; Apteropeda orbiculata, Aphis frangulae, Aphis gossypii, Macrosiphum euphorbiae, ansarikirva – Macrosiphum euphorbiae, Coeliastes lamii, Melanotaenium jaapi.
Perhosia ei löytynyt.

Niin, pillikkeeltä ei ole Stigmella-sukua mainittu, joten epäilin että on joku polyfagi kuten Stigmella splendidissimella. Voi se muukin perhonen olla.

Tätä kannattaisi mielestäni selvittää lisää, kun miina tosiaan näyttää kääpiökoin aikaansaannokselta. Euroopasta ei minun käsittääkseni tunneta yhtään kääpiökoilajia, joka eläisi pillikkeillä, joten tämä voi olla hyvinkin merkittävä havainto. Pillikkeet kuuluvat huulikukkaisiin (Lamiacaea), joten en usko näiden ruusunsukuisilla (Rosaceae) elävien oligofagien pystyvän sillä elämään. Toisekseen mikään täysin odottamaton juttu ei olisi, että jokin oma kääpiökoilaji eläisi pillikkeillä, sillä muilla huulikukkaisilla elää omia kääpiökoilajeja.

Alkuun kannattaa käydä kuitenkin läpi nuo muut kasvilta tunnetut hyönteislajit ja tarkistaa, ettei tuo kuuluisi jollekin niistä. (Aion itsekin tätä selvittää).

Mutta jos ei löydy, niin sitten pyrkiä ensi kesänä löytämään toukallinen miina ja laittaa toukka viinaan, jollin siitä voidaan ottaa DNA-viivakoodi ja katsoa selviääkö laji sitä kautta. Se, mihin porukkaan kuuluu, joka tapauksessa sillä tavalla selviää.

Miinaajissa voi hyvinkin tulla vastaan kuvaamattomia lajeja, sillä aikuisina niiden havainnointi ja tunnistaminen on vaikeaa. .Ja varsinkin tällaisilta kasveilta, joilta lajistoa ei tunneta, monikaan tai todennäköisemmin kukaan Suomessa ei ole kääpiökoiden toukkia etsinyt.

1 Like

Kiitos Jari mielenkiinnosta, ajattelin kärpäslajia ja tuolla ehdotettiin; https://diptera.info/forum/viewthread.php?thread_id=93473