Hei,
tämä syömäjälki oli pillikkeellä ja näyttäisi perhosen aikaansaamaksi, onkohan tässä tunnettu otus kyseessä?
Kokkola 21.8.2019
Hei,
tämä syömäjälki oli pillikkeellä ja näyttäisi perhosen aikaansaamaksi, onkohan tässä tunnettu otus kyseessä?
En tiije, näyttää Stigmella-suvulta mutta pillikkeeltä en löytänyt mitään lajia. Joku polyfagi?
Aika monta hyönteistä löytyy tältä ravintokasvilta,
kärpäsistä; Amauromyza lamii, Liriomyza eupatorii, Liriomyza strigata.
Muita hyönteisiä; Apteropeda orbiculata, Aphis frangulae, Aphis gossypii, Macrosiphum euphorbiae, ansarikirva – Macrosiphum euphorbiae, Coeliastes lamii, Melanotaenium jaapi.
Perhosia ei löytynyt.
Niin, pillikkeeltä ei ole Stigmella-sukua mainittu, joten epäilin että on joku polyfagi kuten Stigmella splendidissimella. Voi se muukin perhonen olla.
Tätä kannattaisi mielestäni selvittää lisää, kun miina tosiaan näyttää kääpiökoin aikaansaannokselta. Euroopasta ei minun käsittääkseni tunneta yhtään kääpiökoilajia, joka eläisi pillikkeillä, joten tämä voi olla hyvinkin merkittävä havainto. Pillikkeet kuuluvat huulikukkaisiin (Lamiacaea), joten en usko näiden ruusunsukuisilla (Rosaceae) elävien oligofagien pystyvän sillä elämään. Toisekseen mikään täysin odottamaton juttu ei olisi, että jokin oma kääpiökoilaji eläisi pillikkeillä, sillä muilla huulikukkaisilla elää omia kääpiökoilajeja.
Alkuun kannattaa käydä kuitenkin läpi nuo muut kasvilta tunnetut hyönteislajit ja tarkistaa, ettei tuo kuuluisi jollekin niistä. (Aion itsekin tätä selvittää).
Mutta jos ei löydy, niin sitten pyrkiä ensi kesänä löytämään toukallinen miina ja laittaa toukka viinaan, jollin siitä voidaan ottaa DNA-viivakoodi ja katsoa selviääkö laji sitä kautta. Se, mihin porukkaan kuuluu, joka tapauksessa sillä tavalla selviää.
Miinaajissa voi hyvinkin tulla vastaan kuvaamattomia lajeja, sillä aikuisina niiden havainnointi ja tunnistaminen on vaikeaa. .Ja varsinkin tällaisilta kasveilta, joilta lajistoa ei tunneta, monikaan tai todennäköisemmin kukaan Suomessa ei ole kääpiökoiden toukkia etsinyt.
Kiitos Jari mielenkiinnosta, ajattelin kärpäslajia ja tuolla ehdotettiin; https://diptera.info/forum/viewthread.php?thread_id=93473
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528). Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.