Lachnum virgineum, nuoria alkuja

Löysin tänään Oulusta harmaalepän “kävyiltä” pieniä (korkeus 0,3 mm) tupsuisia sieniä. En keksi mitä voisivat olla.

Tässä CB:ssä kuvattuna leike.

KOH:ssa näkyy, että rihmoista löytyy luuppimaisia sinkilöitä.

Valitettavasti itiöitä ei löydy. Liian nuori tämäkin, mutta onko teillä tullut tällaista eteen? Voisi ajatella, että ulkonäkö on sen verran erikoinen, että voisi tunnistaa ilman itiöitäkin.

1 tykkäys

Hei,

voisivatlohan olla valkokarvakan, Lachnum virgineum alkuja? Noitahan voisi vaikka yrittää kasvattaa kosteakammiossa…

t: Marja

Sille lajille löytyy kyllä samanlaisia kuvia netistä, joten olet luultavasti oikeassa. Ovat vain hyvin nuoria. Taidan käydä myöhemmin samalla paikalla etsimässä lisää. Jos vaikka löytyisi vanhempia yksilöitä. Kiitos taas vihjeestä.

Hei,

valkokarvakka ei ole mitenkään harvinainen. Paitsi puilta (mukaankukien pensaat) sitä voi löytää ainakin vadelmalta ja maitohorsmalta ja sitä voi löytää keväästä pitkälle syksyyn. Valitettavasti en ole muistanut kirjata kaikkia kasvualustoja. Voit siis löytää sitä muualtakin… Olen itse löytänyt sitä omalta pihaltakin ainakin kuolleilta ruusun varsilta. Jätän yleensä kuolleet varret vähän pätkittyinä maahan ruusujen alle lahoamaan. Tutkailen niitä silloin tällöin ja niiltä on löytynyt monia kivoja lajeja. Varret maatuvat pikkuhiljaa ja siten ruusut lannoittavat käytännössä itse itsensä ja onhan niissä kaikenmaailman öttiäisillekin lymypaikkoja. Ei todellakaan kannata aina lähteä omaa pihaa kauemmas “sienestämään”,

t: Marja

Voisiko tämä olla samaa lajia? Kasvoi koivun tikulla, jonka läpimitta on pari milliä.

1 tykkäys

Hei,

koivurisuilta voi löytää myös Lachnum bicolor-lajisia karvakoita. Niiden maljan sisäpinta on kirkkaan keltainen kun taas valkokarvakka on nimensä mukaisesti kokonaan valkoinen tai ehkä hieman kermanvärinen vanhemmiten. Nuo näyttävät kuitenkin pikemminkin valkokarvakoilta.

Hassu sattuma sinänsä, että otin muutama päivä sitten kuvan L. bicolorista, en tosin ole skoopannut, mutta uskoisin, että kuvassa on juuri sitä:


Sitä voi löytää vielä alka myöhään syksylläkin.

Hienoa, kun nämä pienet ja usein kauniitkin sienet alkavat saada maassamme yhä useampien ihmisten kiinostusta: Marja

Halkaisin yhden noista pallukoista, ja se oli sisältä keltainen. Mikroskoopissa näkyi kiteitä karvojen päässä. Onko tämä siis sittenkin tuo mainitsemasi L. bicolor? Laji.fi:ssä jyväskarvakoita on hurjat 36 lajia, mutta muissa lähteissä suku on ilmeisesti jaettu pienemmiksi suvuiksi.

Hei,

no onhan se. Nykyisin Capitotricha bicolor. Sen karvojen päissä on hauskan näköisiä kristalleja.

t: Marja

1 tykkäys