Talvinen karvakka: Lachnum apalum

Viime syksyllä löysin metsän kyljessä olevalta avoimelta, heinikkoiselta alueelta tuhansittain Lachnum-suvun karvakoita kasvamassa kuolleiden vihvilöiden varsilla. Silloin en näytettä ottanut joten laji jäi arvoitukseksi.

Palasin tänään paikalle ja niitä löytyi taas. Tällä kertaa tuli skooppiinkin kurkistettua ja sieltä löytyi varsin pitkiä (jopa 55 mikrometriä) ja ohuita itiöitä. Itiöiden ja kasvualustan perusteella tämä näyttää menevän selkeästi lajiin Lachnum apalum.

Laji.fi:stä laji näyttää puuttuvan. Netissä on havaintoja Tanskasta, etelä-Ruotsista ja Virosta. Etelämpänä laji on yleinen, mutta miten mahtaa olla tilanne Suomen osalta?


3 Likes

Hei,

lajia ei löytynyt vuoden 2000 askolistalta ja vuoden 2018 lajiluettelossakin ainoa apalum löytyi lapalumijäkälästä. Lajilla kuitenkin vaikuttaisi olevan useita synonyymejä, enkä jaksanut tarkistaa niitä lajiluettelosta, askolistalta kylläkin.

Näin äkkiseltään löytösi vaikuttaisi siis ekalta Suomesta.

Kuvasi osoittaa hyvin näiden pikkukarvakoiden kauneuden ja lajin itiöt ovat niin pitkiä, että määrityskin on ollut yllättävän helppoa…

Onnitteluni: Marja

2 Likes

Kiitos vastauksesta! Vähän pessimistinen koitan olla havaintojen suhteen, mutta olisihan se mukavaa jos sattuisi olemaan Suomelle uusi laji. Tässä on ollut aikeissa lähettää museoon näytteitä lähiaikoina; tuon voisi heittää muiden mukaan.