Mikähän sieni

Viime viikonloppuna Pieksämäellä sellainen hieno kuiva mäntykangas josssa “supparinteitä”, kalkkivaikutteinen. Kasvoivat mäyränpesän suulla vanhalla kaivuuhiekkakasalla. Seurana lähistöllä mm punalatvahaarakasta, typäskääpää ja tummatupaskynsikästä. Ajattelin että saan helposti lajin kuvien perusteella mutta ei olekaan niin helppoa. Näytettä ei nyt valitettavasti ole, ellen haen sitä. Joku Lyophyllum loreleia vähän ehdottelee itseään, mutta ei tämä nyt ainakaan normi tuhkatupaskynsikäs ole mielestäni eikä valmuskoissa ole kait? tämmöistä lajia. Voi hyvin kyllä olla jotain ihan muutakin, eli saako tähän apuja?

Kuvien perusteella karvasvalmukka (Leucopaxillus gentianeus) olisi samantapainen. Pitäisi olla kalkkilaji.

Havainnot näyttävät keskittyvän etelärannikolle, mutta poikkeuksena on yksi havainto Kangasniemeltä, joka ilmeisesti on varmistettun näytteenä.

Kiitos Mikko! Tämä on selvä tapaus. Täytyy kyllä käydä vielä paikalla mutta on kyllä melko lailla varmasti tuo karvasvalmukka. Samalla selvisi toinenkin outo tapaus samasta paikasta viime viikonlopulta (havuvalmukka). Jotenkin onnistunut aika lailla sivuuttamaan nämä valmukat.