Kuvattu Pieksämäellä ylitiheästä kalkkivaikuuteisesta istutuskuusikosta viime syyskuussa. Tuumasin silloin että tämän täytyy olla känsätuhkelo vaikka onkin omituisen piikkinen. Piikkituhkelo esiintyy harvinaisena lounaan lehdoissa joten suljin tuon lajin silloin pois laskuista. Kävin nyt uudestaan läpi kupusieniä ja tuli sellainen aatos että tämä saattaisikin olla nuori tummatuhkelo?
Muutenkin jos on joku nettilähde josta voisi opiskella kupusieniä niin olisin kiitollinen linkistä.
En ole koskaan katsonut kupusieniä sillä silmällä. Viime syksynä kuitenkin hommasin Jeppsonin uuden kirjan aiheesta ja nyt pläräsin sen läpi. Eniten muistuttaa Lycoperdon caudatum, joka on lettojen ja kosteiden ruohomaaden laji kalkilla. Kuulemma helppo tuntea silmiinpistävän piikkisestä exoperidiosta. Olisiko kuusikko istutettu vanhalle kostealle niitylle?
Hakamaatuhkelo on ilmeisen harvinainen ja viime vuosikymmeniltä on vain yksi havainto. Tuon havainnon on määrittänyt Mauri Lahti kuvista. Kuvat on nähtävillä havainnon yhteydessä täällä
Havaintoon liittyvät varmuustunnisteet ovat nämä
Määrittäjä (det.): Mauri Lahti kuvatunnistus
Havainnon luotettavuus: neutraali
Kun vertaan oman kuvani detaljeja tuohon Mauri Lahden määrittämään niin kyseessä on kyllä sama laji. Piikit ovat kummassakin tuollaisia “nelikantaisia”, näkyy hyvin kuvassani
Tuo esiintyminen letoilla ja kosteilla ruohomailla ei kyllä sovi. Tässä oli siis rehevä ja ravinteikas kalkkivaikutteinen ylitiheä kuusikko jossa kylläkin on jonkin verran aiemmin karsittua ja pitkälle maatunutta koivua siellä kuntassa.
Mutta kun katson mitä lajin biotoopeista netissä sanotaan niin wiki kertoo että hakamaatuhkelo viihtyy paikoissa, joissa on runsaasti ravinteita, kuten nimensä mukaisesti hakamailla ja kuusikoissa.
Ecology: growing alone, scattered, or gregariously; in woods under hardwoods or conifers, usually associated with woody debris (or even growing from well-decayed deadwood)
Onkohan Jeppsonilla jotain uudempaa taksonomiaa käytössä tms?
Uskoisin että kuvassani on tosiaan hakamaatuhkelo, lajin pitäisi olla helposti tunnettava tuon piikkirakenteensa perusteella.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.