Mikähän tuhkelo tämä on?

Kuvattu Pieksämäellä ylitiheästä kalkkivaikuuteisesta istutuskuusikosta viime syyskuussa. Tuumasin silloin että tämän täytyy olla känsätuhkelo vaikka onkin omituisen piikkinen. Piikkituhkelo esiintyy harvinaisena lounaan lehdoissa joten suljin tuon lajin silloin pois laskuista. Kävin nyt uudestaan läpi kupusieniä ja tuli sellainen aatos että tämä saattaisikin olla nuori tummatuhkelo?

Muutenkin jos on joku nettilähde josta voisi opiskella kupusieniä niin olisin kiitollinen linkistä.

1 Like

Hei,

en ole kummonen kupusienituntija, mutta kuvittelisin tätä känsätuhkeloksi. Pitäs saada Manu foorumiin…

Etsin kupusienisivuja Gasteromycetes haulla. Löytyi ainakin tällainen sivu, jolla kuvaa klikkaamalla saa lisää kuvia ja tietoja lajista:

Marja

En ole koskaan katsonut kupusieniä sillä silmällä. Viime syksynä kuitenkin hommasin Jeppsonin uuden kirjan aiheesta ja nyt pläräsin sen läpi. Eniten muistuttaa Lycoperdon caudatum, joka on lettojen ja kosteiden ruohomaaden laji kalkilla. Kuulemma helppo tuntea silmiinpistävän piikkisestä exoperidiosta. Olisiko kuusikko istutettu vanhalle kostealle niitylle?

Mutta se on vain arvaus minun puolestani.

Kiitos Marja ja Bellissimo.

Hakamaatuhkelo on ilmeisen harvinainen ja viime vuosikymmeniltä on vain yksi havainto. Tuon havainnon on määrittänyt Mauri Lahti kuvista. Kuvat on nähtävillä havainnon yhteydessä täällä

Havaintoon liittyvät varmuustunnisteet ovat nämä

Määrittäjä (det.): Mauri Lahti kuvatunnistus
Havainnon luotettavuus: neutraali

Kun vertaan oman kuvani detaljeja tuohon Mauri Lahden määrittämään niin kyseessä on kyllä sama laji. Piikit ovat kummassakin tuollaisia “nelikantaisia”, näkyy hyvin kuvassani

Sama piikkien nelikantaisuus näkyy myös Hlasekin kuvassa piikkien rakenteesta

http://www.hlasek.com/lycoperdon_caudatum_ca4222.html

Tuo esiintyminen letoilla ja kosteilla ruohomailla ei kyllä sovi. Tässä oli siis rehevä ja ravinteikas kalkkivaikutteinen ylitiheä kuusikko jossa kylläkin on jonkin verran aiemmin karsittua ja pitkälle maatunutta koivua siellä kuntassa.

Mutta kun katson mitä lajin biotoopeista netissä sanotaan niin wiki kertoo että hakamaatuhkelo viihtyy paikoissa, joissa on runsaasti ravinteita, kuten nimensä mukaisesti hakamailla ja kuusikoissa.

Lycoperdon caudatum (MushroomExpert.Com) kertoo että

Ecology: growing alone, scattered, or gregariously; in woods under hardwoods or conifers, usually associated with woody debris (or even growing from well-decayed deadwood)

Onkohan Jeppsonilla jotain uudempaa taksonomiaa käytössä tms?

Uskoisin että kuvassani on tosiaan hakamaatuhkelo, lajin pitäisi olla helposti tunnettava tuon piikkirakenteensa perusteella.

Laji.fi:n löydöt ovat laji.fi:n löytöjä. Jeppsonin kartassa on 13 täplää Suomessa.

Punainen kirjakin antaa letot ykkösbiotoopiksi, sitten hakamaat ja kedot. Jeppson on edhdoton ykköauktoriteetti näissä.