Tuhkeloiden tunnistamisesta

Aika monta tuhkeloa tullut arvottua eri lajeihin. Nettikuvastojen perusteella ei määritykset oikein onnistu kun muutkin tuntuvat arpovan niille lajeja. Sain sitten vihdoin hankittua Jeppsonin “Puffballs of Northern and Central Europe”. Pakko sanoa ettei homma paljoa tuosta helpottunut, kupusienet ei ole kaikkein helpoin lajiryhmä. Ei näiden kanssa auta kuin näytteiden skooppaaminen ja pikku detaljien opettelu.

Lycoperdon umbrinum/Lycoperdon molle on maastossa hankala pari. Eli sellaiset keskikokoiset tuhkelot joilla ei ole känsätuhkelon piikki- ja pintarakennetta. Näitä näkee metsissä neulaskarikkeella mutta myös esim hiekkamaalla ruohostossa. Pelkällä silmäilyllä ainakin minä arvon näitä melko satunnaisesti jompaan kumpaan lajiin. Onneksi L. molllella on isopiikkiset itiöt kun L.umbrinumilla on aika lailla sileät taikka hienopiikkiset itiöt.

Olen kuvannut yhtä L. mollea nyt kahtena syksynä. Paikka on maatilan pihapiiri, pihatien hiekkapohjainen ruohostopenger kuusiaidanteen vieressä. Tismalleen samaan kohtaan on noussut pari tuhkeloa kumpanakin vuonna. Laitoin ne ensin L.umbrinumiin, mutta skooppasin ne tänä syksynä ja laji onkin L. molle. Ajattelin laittaa tähän kuvakoosteen itiöemistä ja skooppikuvan itiöistä. Varmaan muillakin on L. mollen kanssa vaikeuksia.

Syksy 2020

Syksy 2021

ja viikkoa myöhemmin sama itiöemä

Itiöt

Kuvasin L. mollen myös Sipoon Hindsbystä kuusimetsästä, tosin oltiin aika lähellä pellon reunaa ja haapa siinä oli myös lähellä.

Ja näiden itiöt

Lajeista saa toki olla eri mieltä, mutta ei näistä itiöiden perusteella saa mielestäni millään ainakaan L. umbrinumia.

Ajatukseni on että kun ensin saisi nämä vähän yleisemmät edes jotenkin haltuun niin sitten voisi ottaa määrityksissä huomioon myös mahdolliset muut lajit. Metsälajeista tämä tarkoitta kait känsätuhkleo L. perlatum, tummatuhkelo L. nigrescens, pehmeätuhkelo L. molle ja ruskotuhkelo L.umbrinum. L. perlatum ja L.nigricans ovat näitä joille jää kennokuviot piikkien rapistessa ja L molle ja L. umbrinum sileämpiä lajeja vailla kennokuviota.

Laji.fissä ja Jeppsonilla on sitten kaikennäköistä tatrankuukusta ja pohjantuhkeloa joista en tiedä mitään.

Tähän saa mielellään laittaa kriittistä kommenttia taikka apuja tai jos on kuvamatskua niin sitä parempi. Tavoite on vain oppia nämä lajit.

2 tykkäystä

Laitan kuvaa myös tuon L. molle/umbrinum parin toisesta jäsenestä eli L. umbrinumista

  1. Hieno lehtorytö

  1. Puhdas istutuskuusikko

L. molle ja L. umbrinum eroavat ilmeisesti vain itiöiden piikkien taikka nystyjen karkeuden asteessa sekä itiökantojen sälän määrässä (vai miten lie debris from broken sterigmata pitäisi kääntää). Kummatkin aika suhteellisia ja liukuvia eroja.

L. mollea ja L umbrinumia pidettiinkin ilmeisesti synonyymeinä aikaisemmin mutta Jeppson erotti ne eri lajeiksi. Kuo kirjoittaa L. umbrinumista näin

" Lycoperdon molle is very similar—similar enough that its name has been interchanged with Lycoperdon umbrinum for the same mushrooms by the same mycologists (e.g. Smith 1951 and Smith, Smith & Weber, 1981). But according to current concepts (see Bates 2009, Jeppson 2018) the two species are distinct."

Peruste oli varmaankin sekvenssidatassa mutta Jeppsonin sekvenssiselvitys on maksumuurin takana, joten pelkkää arvelua tämä

Kurkkasin kuitenkin julkisia sekvenssejä tästä parista. Laitoin referenssijoukoksi näiden kummankin sekvenssit ja katsoin sitten miten yksittäiset sekvenssit asettuivat suhteessa näihin kahteen lajiin. Ymmärrykseni näistä kyllä tosi vähäistä ja liekö tuossa vertailussani järkeä mutta vaikutelma oli että ei oikein ollut eroa näiden kahden lajin välillä - sikäli kuin sekvenssien lajit olivat datassa oikein.

Elikkä L. molle ja L.umbrinum ovat hyvin lähellä toisiaan ja skooppikuvassa pitää vain yrittää arvioida itiöiden nystyjen karkeusastetta. Määrityksistä tulee varmaan aika helposti sellaisia “lähinnä se ja se”. Maastossa niitä ei varmaankaan pysty erottamaan?

Ainkin tässä julkaisussa kyseiset lajit ovat selkeästi toisistaan erillään. Linkissä minulla ei ainakaan Chrome-selaimessa näy sekvenssisukupuu selkeänä, mutta koneelle pdf-muotoisena tallennetussa julkaisussa kyllä.

Samassa julkaisussa on myös lajien itiöistä SEM-kuva, josta lajien itiöiden erilaisuus käy hyvin ilmi.

Joo varmaan juuri noin. En vaan ole löytänyt yhtään noin sileäitiöistä versiota. Käytännössä itiöiden piikkisyys/nystyisyys tuntuu vaihtelevan liukuvasti. Minulla oli nyt skoopattavana 8 keräystä. Sama juttu jos katsoo laji.fin mikroskooppikuvia näistä lajeista. Ne on kaikki aika lailla noiden kahden semkuvan keskivaiheilta itiöiden osalta. Eli ihan käytännön tasolla kun yrittää näitä määrittää on erot itiöissä kuitenkin aika pieniä.

Yhden sileäitiöisen löysin mutta en tiedä olisko tämä L. umbrinum vai joku muu tuhkelo.

Nämä on vaikeita ja varmaan osittain tästä syystä laj.fissä ei ole detattuja havaintoja näistä lajeista.