Lähteen kasvillisuutta, kaikki normaalisti?


Alemmassa kuvassa on Siilinjärven korkeudella sijaitsevan lähteen, 2,5 metrin päässä kuvaajasta, suuntaan otettu kuva toukokuun lopulta.
Sanoisitteko kuvasta että on aika lailla tyypillinen lähteen kasvimaailma?
Juha

Aikalailla, mutta näytti olevan aika tavallisia kostean paikan kasveja eikä niinkään tyypillistä lähdekasvillisuutta. Sammalista ei saanut oikein selvää.
Edit: oliko vaan rahkasammalta

Tuossa takana ja hieman oikealla on vanhan ainakin 1950-1970-lukujen pellon reunaojaa, tällä järvenlahden jatkona olevalla pellolla tai niityllä oli karjaa 1970-luvulla, mökkinaapurin lapsuusmuistojen mukaan. Takavasemmalla noin 15 metrin päässä on kostea kivilouhikko, lähteestä lähtee oja mikä menee entisen niityn/pellon reunaa järveen 130-150 metrin päähän. Takana kuvaussuunnassa alkaa kuusikkoinen mäki, josta on puita alamäestä kaadettu 2022 kesällä. Ympäristö on kostea kuitenkin tuossa lähteen ympärillä ja edessä, kosteaa mutta ei soista maata.

Onko oja koko matkalta tuollaista mikä näkyi kuvassa? Jos on niin se on ehkä luonnontilainen. Jos on ollut joku tontin rajaoja niin se on varmaan suoritettu niinkuin suurin osa Suomen puroista.

Ja se koste kivikko saattaa olla tihkupinta jos kerran lähellä on tuollainen purolähde.

Mitään rakenneuksia ei vanhojen ilmakuvien perusteella ole, järven rannan tien toisella puolella kylläkin on ollut. Se louhikko on sellainen että sieltä lähtee virtaava ohut puro, heikompi kuin lähteen, ja kivien alla on vettä, vihertävässä aavistuksen liejumaisessa muodossa joten mielestäni tuo tihkupunta kuulostaa hyvältä selvitykseltä.

Ja kasvillisuus varmaan vaihtuu rehevämmäksi tihkupintakivikon ja lähteen luona eli vaikuttaa aika hyvälle ja luonnontilaiselle lähteikölle. Jospa olueen maanomistajat huomioisivat sen eivätkä vain jyräsi lähdettä alleen.

1 Like

Juuri lähteen ympäriltä jätettiin puuta kaatamatta ja lähde huomioitiin maanomistajan mukaan!
HYVÄÄ JUHANNUSTA!

1 Like

Luonnontilainen tai luonnontilaisen kaltainen lähde on vesilain suojaama kohde. Lisäksi se on myös metsälakikohde.

Ks. vesilain 2. luvun 11 § ja metsälain 10 §, www.finlelx.fi

Tarkempaa tietoa laintulkinnoista: https://helda.helsinki.fi/items/a462c1d1-b1fc-46ff-8867-77f23d377c59