Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Lajikortin Esiintyminen-välilehdellä ongelmia

Minulla on muutama huomio Lajikorttien Esiintyminen-näkymästä vs. Selaa havainnot -näkymästä. Käyttöliittymänä MacOS Catalina 10.15.7, selaimena uusin Firefox.

Kun avaan jonkin lajin Lajikortin, tässä esimerkissä Depressaria badiella -lattakoin, ja siirryn Esiintyminen-välilehdelle, saan tuloksena näkymät Esiintyminen eliömaakunnittain, Esiintyminen kuukausittain Suomessa ja Esiintyminen vuosittain Suomessa. Isoin ongelma on siinä, että nämä kaksi viime mainittua ovat tyhjiä (kuvankaappaus alla).

Nyt jos menen Selaa havaintoja -näkymään ja valitsen sieltä vastaavasti välilehden Tilastot, saan näkyville mm. näkymät Havainnot vuosittain ja Havainnot kuukausittain, jotka näkyvät asianmukaisesti (kuvankaappaus alla). Nämä tulisi saada näkyville myös lajikortille.

Ja mitä tulee Lajikortin näkymään Esiintyminen eliömaakunnittain Suomessa, niin näkymää pitäisi saada jotenkin selkeytettyä. Nyt siinä näkyy kaikilla lajeilla kokovalkoinen kartta, jossa on maakuntarajat ja selitteenä, että valkoinen tarkoittaa lajin esiintyvän maakunnassa (kuvankaappaus alla). Vieressä oleva maakuntalistaus on ajan tasalla, mutta kartan funktiota en ymmärrä, sillä oletan, että siinäkin pitäisi näkyä, missä maakunnissa laji esiintyy. Voisiko esim. selitteen värin vaihtaminen auttaa asiassa, jotta tulos nousisi esiin valkoiselta kartalta? :wink:

Kiitos tästäkin: tuo ensimmäinen on bugi, joten korjaamme sen.

Maakuntakartta toimii periaatteessa ok (valkoinen tarkoittaa että on havaintoja, mutta asiantuntija ei ole varmistanut esiintymistä maakunnassa), mutta väri antaa helposti virheellisen vaikuttelman, kun kartta on kokonaan valkoinen. Muutamme tämän joksikin toiseksi väriksi.

Mikko / Lajitietokeskus

2 tykkäystä

Vähän enemmän kartassa on järkeä sellaisilla lajeilla, joilla asiantuntija on määritellyt levinneisyyden:
https://laji.fi/taxon/MX.43803/occurrence

Tämä on tehty vasta joillekkin lajiryhmille

Niille joille asiaa ei ole tehty, käytetään havaintojen perusteella generoitua karttaa, joka ei tietty ole ihan yhtä luotettava kuin asiantuntijan arvio. Havaintojuttu lisättiin hiukan sivuajatuksena, eikä koskaan muutettu laji.fi lajikortin karttaa reagoimaan ko arvoon

Kyllä olisi hyvä jollakin värillä erottaa Ei esiinny (valkoinen) ja / Esiintyy havaintojen perusteella toisistaan

Esko / Lajitietokeskus

1 tykkäys

Huomasin muuten sellaisen, että mobiilisti (Android, Samsung Internet Browser, lienee Chrome-pohjainen) näen esiintyminen-välilehden tiedot ihan oikein. Eli lienee alustariippuvainen bugi? Kun pikatestillä myöskään Windows 10 + Chrome tai Firefox eivät näyttäneet ko. tietoja oikein.

Totta, näin sen pitäisi ideaalitilanteessa olla, mutta oletettavasti ja valitettavasti asiantuntijoilla on rajalliset resurssit toteuttaa näitä. Hienoa kuitenkin on, että siihen löytyy työkalut!

Juuri tämä oli ajatukseni; ei ole oikein havainnollista esittää kartalla samalla värillä sekä tietoa että taustaa. Kiitän jo etukäteen. :slight_smile:

Kaaviot näkyvät oikein, jos olet valinnut havaintohaun Tilastot-välilehdellä kaavioissa näytettäväksi havaintomäärän. Yksilömäärän valitseminen tyhjentää kaaviot. Bugi on korjattu ja julkaistaan seuraavan päivityksen yhteydessä.

Mikko / Lajitietokeskus

1 tykkäys