Lajitietokeskuksen portaali beta.laji.fi julkaistu

Joululahjaksi Suomen Lajitietokeskus ylpeänä julkaisee beta.laji.fi-palvelun, joka on järjestyksessään toinen Laji.fi-portaalin versio. Portaaliin on toteutettu suuri joukko uudistuksia, ja toimintalogiikka on sama tulevissa kehitysversioissa. Muistettava on, että Suomen Lajitietokeskuksen Laji.fi-palvelu ei tule koskaan olemaan valmis – sen kehittämistä pitää jatkaa, jotta kaikki mahdolliset käyttäjät voisivat ottaa palvelun omakseen ja jotta se palvelisi tarkoitustaan mahdollisimman laajasti. Uusia ajatuksia ja tarpeita putkahtaa esiin päivittäin.

Nyt kuitenkin on aika laskeutua joulurauhaan, käyttämään ja etenkin testaamaan uutta palvelua. Odotamme innolla palautettanne ja toivomme, että palvelu vastaisi sisällöltään sitä, mitä siltä odotetaan. Teknisiä ratkaisuja, korjauksia ja uusia toiminnallisuuksia tulemme hankkeen viimeisen vuoden aikana tekemään pari kertaa kuukaudessa, kahden viikon iteraatioiden tuloksena. Ketterästi etenemme.

Kehitystyötä ohjaamaan tarvitsemme teiltä palautetta, jota on helpointa antaa sivustolla olevan palautelomakkeen kautta tai sähköpostitse osoitteeseen helpdesk[at]laji.fi. Samoin keskustelua kannattaa käydä tällä foorumilla. Toivomme myös samalla ymmärrystä, että runsas palaute voi viivästyttää palautteeseen vastaamista, etenkin kun Lajitietokeskuksen kehittäjillä on luultavasti kädet täynnä kaikkein kriittisimpien havaittujen ongelmien ratkaisemisessa. Samoin oletamme, että tämän julkistuksen jälkeen palvelumme joutuu todelliseen käyttöruuhkaan ja hidastuminen on mahdollista. Kärsivällisyyttä toivomme.

Beta.laji.fi-palvelun aineistojen määrää kasvatamme jatkuvasti, mutta tästä päivästä lähtien kaikkea sivustolta löytyvää dataa on ehtojen puitteissa lupa käyttää. Tällä hetkellä tietovarastossamme havaintojen ja kokoelmanäytteiden määrä on jo yli 25 000 000 yli 24 000 lajista. Seuraavaksi lisäämme mm. sieniaineistoja ja
tyyppinäytteitä eri lajeista. Lajitiedon sensitiivisyyden ja muun rajoitetun käytön alainen tieto on paikkatiedoltaan karkeistettua. Käyttäessäsi tietoja on syytä huomata, että jos kyseessä on merkittävä käyttötarkoitus, suosittelemme, että olette yhteydessä kunkin tietolähteen omistajaan tarkennuksia varten. Tallentaessasi luontohavaintotietoja Laji.fi Vihko-palvelun avulla, on hyvä tiedostaa, että tieto siirtyy suoraan Lajitietokeskuksen tietovarastoon ja ehtojen mukaisesti, avoimen datan hengessä, jakoon Laji.fi-sivuston kautta muiden käyttöön. Avoimen lajitiedon lisääminen on yksi Lajitietokeskuksen keskeisistä tavoitteista.

5 Likes