Beta.laji.fi -kehittämisseminaari 23.3

Tänään 23.3. pidetään seminaari,jossa esitellään Lajitietokeskuksen portaalin kehittämistä ja keskustellaan tulevasta. Seminaari on seurattavissa verkossa suorana ja se seminaarivideo tulee saataville myös myöhemmin katsottavaksi.

Lisätietoa: https://beta.laji.fi/news/1523

1 Like

Hyvä seminaari, sikäli kuin videosta sai selvää…

Kuten Leif Schulmankin totesi, hienoa työtä on tehty. En saanut ihan selvää, milloin tarkoitukseen varatut kehittämisrahat loppuvat. Sen jälkeen kuulemma pyritään lähinnä huolehtimaan siitä, että palvelinten töpselit ovat seinässä. Ei tilanne tosin ole niin paha kuin miltä se voisi kuulostaa, sillä keskeiset ominaisuudet saadaan varmastikin ajoissa toteutettua.

Havaintojen laadunvalvonnan kannalta annotointimahdollisuus on tärkeä ominaisuus.
Jotkin kriittisemmät osallistujat pitivät havaintojen tarkistustyötä käytännössä mahdottomana toteuttaa. Minua miellytti kuitenkin enemmän erään naispuolisen osallistujan toteamus, kuinka harrastajien yhteistyöllä voidaan saada paljon aikaan.

Varsinaisen havaintojen tallennuksen ohessa esille tuli myös muun lajitiedon jakaminen. Tässä suhteessa vertailukohdaksi otettiin Wikipedia, jolle Lajitietokeskus häviää kirkkaasti Googlen hakutuloksissa. Lajitiedon kirjoittamiseen tarkoitettu käyttöliittymä olisi erinomaisen hyvä saada julkiseksi, jolloin asiantuntevien harrastajien työpanosta voitaisiin tässäkin asiassa hyödyntää.

Se, että systeemi ei vielä joka suhteessa ole täydellinen, ei ole kovin suuri ongelma. Laji-API on ehkä koko systeemin hienoin osa, ja se on toteutettu erinomaisen hyvin. Jos kehitystiimi ei ole vielä jotain toivottua ominaisuutta ehtinyt toteuttamaan, niin API:n avulla lisäominaisuuksia voidaan laatia muuallakin. Niistäkin seminaarissa oli jo monta mielenkiintoista esimerkkiä.

Kaiken kaikkiaan seminaari antoi erittäin positiivisen kuvan systeemin lähivuosien kehityksestä ja mahdollisuuksista.

3 Likes

Kiitos yhteenvedosta, Matti! Olin itse työmatkalla, enkä harmillisesti päässyt osallistumaan, joten tämä tieto oli mielenkiintoista. Tuleeko tästä järjestäjien puolesta minkäänlaista yhteenvetoa saataville?

Koko 3 tunnin seminaarin voi katsoa linkistä:
https://www.helsinki.fi/fi/unitube/video/20600

Ohjelma
00:00 Seminaarin avaus (Kari Lahti)
02:00 Miten Suomen Lajitietokeskus toimii? (Kari Lahti)
10:00 Lajitieto (Tapani Lahti)
29:45 Havaintodata (Esko Piirainen)
1:07:00 Karttapalvelut (Tom Blom)
1:19:30 Vihko-havaintopalvelu (Mikko Heikkinen)
1:44:00 Rajapinnat (Ville-Matti Riihikoski)
2:04:00 Sensitiivinen lajitieto ja käyttörajoitukset (Kari Lahti)
2:15:00 Keskustelua

2 Likes

Esityksissä lähinnä kerrottiin mitä tähän mennessä on tehty, sekä joitakin tulevaisuuden suunnitelmia. Esityksiä seuranneista keskusteluista teimme muistion tänne: https://beta.laji.fi/news/1535

2 Likes

Muistion ensimmäisessä kohdassa mainittuun sivuille linkittämiseen liittyen pari kysymystä:

  1. Onko lajikortilla oleva Tunniste linkki (esim. Butterflies and moths - Lepidoptera | Overview | Finnish Biodiversity Info Facility) sellainen mikä toimii jatkossakin eli voi jo alkaa käyttää?
  2. Onko toivomuksia/suosituksia linkin nimeksi. Olen käyttänyt “Lajitietokeskus”. Onko esim “Laji.fi” parempi? Joku muu?

Tunniste (esim. http://tun.fi/MX.536954) on kullakin taksonilla oleva pysyvä tunniste, joten niitä voi ja kannattaakin käyttää. Toimii linkkinä jatkossakin.

Tunnistelinkin voi laittaa näkyviin sellaisenaankin, niin lukijat näkevät mistä on kyse (vaikka onkin hieman tekninen).

1 Like