Lanttuperhosen loinen? [Epicampocera succincta] naaras

Otin talteen 14.11.2018 kotelon, joka on ilmeisesti lanttuperhosen. Talvehtimisen jälkeen kotelon lisäksi löytyi sylinterin mallinen kotelo, olikohan nämä nyt pistiäisiä vai kaksisiipisiä? En ole ihan varma missä vaiheessa on loinen koteloitunut. On kuitenkin tätä mallia ja jotain 4 mm pitkä (Voin katsoa tarkemmin, jos tarpeen).
imagesUMRBKTWJ
Koetin etsiä hakusanoilla endoparasite pieris mutta aika vähän löytyi:
Cotesia rubecula
Pteromalus puparum
Jälkimmäinen vaikuttaa liian pieneltä mutta siinä mainittiin pupal. Tarkoittaa muistaakseni loisinta-aikaa, ei poistumisaikaa? Joka tapauksessa kotelovaiheessa poistui isännästään.
Jos sattuu kuoriutumaan, laitan lisää tietoa.

Laitan kuvan molemmista koteloista, koko on 7 mm.

Sanon järkyttävällä itsevarmuudella tuon olevan loiskärpäsen kotelo. Perustan väitteeni siihen, että kotelossa näkyy jaokkeet, mitä ei ilmeisesti esiinny pistiäisten koteloissa. Pistiäisillä puhutaan yleensä kotelokehdoista, mikä on taas vähän eri asia. Lisäksi pistiäisten koteloissa on yleensä havaittavissa jonkinlaista huovutusta tai muuta kuviointia. Kärpäsillä on juurikin näitä “perus mustia” koteloita. Päiväperhosilla on omat kärpäslajinsa. Itselläni on kokemusta vain yhdestä lajista mikä oli loisimassa nokkosperhosen toukkaan. Nämä on mielenkiintoisia juttuja ja loiset pitäisi aina kasvattaa aikuisiksi!

1 tykkäys

Joo, kärpänen sieltä kuoriutui - varmaan sitten Tachinidae heimoa? En nyt kovin hyvää kuvaa saanut kun vaikuttaa jo vähän aktiiviselta. Muistaakseni otettu sisään 3.2.2019 ja kuoriutui ainakin 18.2 mennessä. Paikka näkyy puutuvan, Espoosta kerätty 14.11.2018.

Omat linkit ei oikein näitä kata, ainoa tietolähde Baptrian artikkeli Vol. 37 2012 nro 1 mutta se vähän yleisemmällä tasolla. Pitänee heittää pakkaseen ja neulata mutta mitä näissä pitäisi tarkemmin kuvata? Yläkuva, siipisuonet, sivukuva, imukärsä/pää, subscutellum. Muuta?

EDIT: Yksi ilmeisesti yleinen laji voisi olla Phryxe vulgaris joka ainakin siltä osin sopii mitä näkyy.

Laitan muutaman kuvan josta ehkä selvinnee laji.

Terve,

Otus on naaras lajia Epicampocera succincta. Kaaliperhosten (ja sensellaisten) loisia. Melko vähän havaintoja, mutta tyypillinen ruderaattilaji Etelä-Suomessa.

Lisää vain mukavia kasvatuksia!

t. Jaakko

3 tykkäystä