Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Loisittu perhosen toukka?

Löysin maapuun päältä sammalikosta muutama päivä sitten keltaloisikan (Cordyceps bifusispora) joka loisi jotain sammaleen alla olevaa hyönteistä, ilmeisesti perhosen koteloa. Onkohan kyseessä perhosen kotelo ja voiko tätä saada tarkemmin määritettyä? Paikka oli vanha sekametsä Helsingin Mustavuoressa.

On se perhosen kotelo, mutta yleensä näitä ei saa edes heimolleen.

1 tykkäys

Juu, nämä loisikoiden isännät ovat usein yökkösten, kehrääjien tai kiitäjien koteloita. Joskus myös koteloitumaan menossa olevia toukkia. Kotelosta voi saada lisää infoa irti jos pesee sen varovasti vedellä eli kuorii tuon rihmastomassan pois. Saattaa paljastua yksityiskohtia ainakin mihin ryhmään kotelo kuuluu. Kerran putsasin yhden kotelon mikä oli selvästi syreenikiitäjän. Muistaakseni yksi näistä loisikoista on kevätlaji mikä loisii humalaperhosen kotelolla. Loput lienevät loppukesä/syyslajeja. Kiva löytö kuitenkin. Hyönteisloisikoita on tullu löydettyä mutta moni laji ois vielä toivelistalla.

2 tykkäystä

Kiitos Mali ja Hokke. Jotkut näistä on lajispesifejä kuten tuo humalaperhosta loisiva kevätloisikka. Joitain lajeja kuten punaloisikkaa viljellään terveysvaikutteisena ja muutenkin näistä Cordycepseistä (ja Ophiocordycepseistä) ollaan kiinnostuneita, sekä lääketieteessä että potentiaalisina pestisideinä. Mustaloisikkaa vilejllään myös ja sillä on maine maailman kalleimpana sienenä. Tästä keltaloisikasta ei löydy oikein tietoa, toisin kuin myös perhosten koteloilla loisivasta punaloisikasta. Ehkä pitäisi hakea tuo maastosta näytteeksi. Edellinen havainto Laji.fissä on 30 vuoden takaa eikä GBIFIssäkään ole motaa havaintoa kirjattuna. Näissähän voi piileskellä paljonkin kuvaamattomia lajeja ja osa voi olla lajispesifejä etc. Joka tapauksessa kiinnostava ryhmä nämä loisikat.

DNA-sekvensointi tuosta kotelosta? Paljonkohan sekvensointi nykyään maksaa?

(Lisäys: Laji.fi:hin on tulossa suomalaisen tutkimusryhmän kanssa tehtävä toiminto, jolla sekvenssin antamalla saa määrityksen hyönteisille.)