Lapin lumensulamisrajan limasienistä

Olin Sodänkylässä reilun viikon tutkailemassa Lapin nivicole tilannetta. Kuvan limasienen löysin kuitenkin Rovaniemeltä odotellessani Sodankylän bussia. Neulasista päätellen kyseessä on Lamproderma arcyrioides (tai L. pseudomaculatum).

Olin liian aikaisin liikkeellä, sillä lunta oli vielä vähän lähtiessäni ja ennenkaikkea kosteutta.

Lajimäärät pienevät pohjoiseen päin ja sen sain kyllä todeta, sillä käsittääkseni löysin vain L. arcyrioidesta. Olisin todella iloinen, jos joku keräykseni osoittautuisi L. pseudomaculatumiksi. Lisäksi myös esiintymämäärät vaikuttavat vähäisiltä. Sain reiluun viikkoon vain parikymmentä keräystä, kun olisin siihen aikaan täällä idässä olleen kauden huipun kohdalla kerännyt ainakin pari sataa.

Tein käsittääkseni silti uuden Suomen ennätyksen yhden kevään nivicole-keräysmäärissä. Niitä on yli 400 ja rikoin siten edellisen ennätykseni (n,300). Kevät oli todellakin loistava ja voisin varmaankin kerätä vieläkin, mutta itiöpesäkket ovat jo niin huonokuntoisia, että niiden määrittäminen olisi hankalaa. Noissakin on jo ihan liian paljon määritystyötä talveksi ja normaali limasienikausi on vasta käynnistymässä…

2 Likes