"nuppineuloja" [Lamproderma arcyrionema]

Tänään kuvatessa tätä pikkukaavikasta tuli samalla kuvaan näitä “nuppineuloja”. Koska otus on n. 2,5 mm pitkä, en näitä palloja edes huomannut ennen kuin koneella.
Sienistä en ymmärrä mitään, mutta arpomalla valitsin limasienet. Olis kiva tietää mitä nämä erikoiset pallukat ovat.

1 tykkäys

Hei,

nämä ovat vielä vähän raakoja. Tulevat vielä kypsymään ja muuttumaan tummemmiksi. Vaihtoehtoja on muutamia esim. Lamproderma arcyrionema, joka olisi oma veikkaukseni, mutta myös vaikkapa Stemonitis nigra voisi tulla kysymykseen.

Marja

Varmaan typo tuo Stemonitis eli Comatricha nigraa lienee Marja ajatellut?

1 tykkäys

Marjan ehdottama Lamproderma argyrionema näyttäis kuukkelin kuvien perusteelta paremmalta vaihtoehdolta, joten valitsin sen.
Aika kiehtova maailma tämäkin.
Kiitos molemmille.

Rami

Hei,

kiitos oikaisusta. Muistiin ei ole aina luottamista, talven aikana tahtoo unohtua paljon ja kaikki pitäisi tarkistaa. Pitikö laittaa pientä epävarmuutta, sillä C. nigralla on pitempi perä…

Jos paikka on muistissa, niin nämä kypsyvät lämpimillä keleilla nopeasti, elleivät kuivu raakoina. Limasienikirjamme mukaan L. arcyrionemasta on museoissamme kymmenkunta näytettä Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta. Ellei sateet ole näitä rikkoneet, niin ,mikäli löytyivät jostain muusta kuin em. eliömaakunnista, niin kyseessä voisi olla ko. eliömaakunnalle uusi laji. Näyte olisi ehkä paikallaan. Näytteen saa otettua puukolla ja jos mukaan ottaa jonkin (tulitikku) rasian, jonka pohjalle laittaa vähän sinitarraa, johon näytteen kiinnittää, niin saa ehjänä kotiin kuivumaan eli rasia pidetään avoimena huoneen lämmössä, kunnes tässä tapauksessa puu on kuivaa… Näyte toimitetaan sitten museoon etiketöitynä eli laji, keräysaika ja -paikka sekä kerääjä tiedoin varustettuna. Jos vielä viitsii, niin mukaan voi laittaa koordinaatitkin.

Marja

Valitettavasti joudun tuottamaan pettymyksen. Kun kuvia tulee keskimäärin sata/rundi, niin on mahdoton muistaa kunkin kuvan tarkkaa paikkaa. Toisaalta ne olivat niin pieniä, etteivät vanhat silmäni niitä edes löytäisi.
Sorry.

Hei,

enhän minä tässä mitään menetä :wink: No, ehkä vähän aikaa, mutta mielestäni tähän koulujemme biologiankirjoistakin kokonaan unohtununeeseen eliölajiin kannattaa kyllä aikaa panostaakin, jos joku vaikka vahingoss sattuisi siitä kiinnostumaan. Tai no ainakin minä panostan tällä hetkellä kymmeniä tunteja viikossa, kun lumensulamisrajan limasienten kausikin on vielä menossa.

Jos on L. arcyrionema, niin joskus se esiintymä on todella valtava, peittää lahopuun kyljen metrien alueelta.

Ei ne minunkaan silmäni enää mitkään nuoret ole: Marja