Tänään löysin hakekasasta kiintoisan näköisen sieniryhmän. Alkuun aattelin, että mahtaako olla puisto- vai tarha-akka. Tarkemman tarkastelun ja mikroskopian myötä päädyin kuitenkin Leucoagaricus-sukuun.
Sienet kellertyivät herkästi käsittelyssä. Halkaisupinta meni keltaisen kautta oranssiin ja lopulta ruskeaan. Maku ja haju heikkoja. Suurin lakki oli 11 cm leveä.
Itiöt ovat soikeita, 8-11 x 6.5-8 mikrometrin luokkaa; pieni ituhuokonen. Keilokystidit nuijamaisia, päässä ohut sormimainen uloke.
Tein vielä pari kemikaalitestiä lakkiin: KOH punainen ja ammoniakki vihreä.
Niin ulkonäön, skopian kuin ekologiankin osalta mielestäni kaikki sopii otsikon lajiin. Funga Nordica mainitsee sen eteläiseksi, hyvin harvinaiseksi. Suomea ei edes mainita. Laji.fi:ssä lukee, että on julkaistu tieto Suomesta, arviointiin soveltumaton (sisätiloista löytynyt?).
Mielestäni määritys on kohdallaan. Punertuiko tämä kuinka paljon käsittelyn aikana?
En osaa sanoa, mistä tuo “julkaistu tieto” tulee. Ekokatalooki ei mainitse, Turun Kasvimuseossa ei ollu koti- tai ulkomaista näytettä. Ruotsalaiset ovat kuitenkin arvioineet tämän, joten löytöjä on luonnosta.
Ennemminkin muuttui kellertäväksi-keltaoranssiksi. Ja ihan käteen ottaessa jalan kosketuskohta vaihtoi väriä eli aika herkästi tuli muutos esiin. Kuivatut sienet muuttuivat lasipurkissa viininpunaisiksi. Jalan sukkulamainen muoto kanssa sopii lajille netistä löytämieni tietojen mukaan. Samoin nuo kemikaalitestien värit.
Kasvupaikka oli aika iso hakekasa avoimella paikalla. Vieressä kasvoi ainakin maitohorsmaa ja raitaa ja lähelle oli varastoitu kaadettuja puita.
Flora Agaricina Neerlandican kaavassa tämä näemmä menee juur noin, että ensin “yellow, saffron.yellow, then red”, tähän menevät kaavassa L. americanus ja L. meleagris. Muita lajeja sitten, jos “directly turning red on bruising and cutting, no yellow discoloration happening”.
Pidä näyte tallessa! Hyvä vuosi vaikuttaa olevan tämänsortin lahottajille, ukonsieniä tuntuu löytyvän hyvin, valkoukonsientä samoin.
Kaikki minun löydöt ja määritykset ovat menneet lajiin L. meleagris. Mikä tässä ei istu siihen?
Onko sulla kuvaa kuivatuista sienistä, ne tunnistaa helposti. Laitatako kuvan kuivista lakeista tai kerrot mitä värejä niissä nyt?
Tea
Tuli katsottua paljon kuvia molemmista lajeista ja mielestäni mikään kainoukonsienen (L. meleagris) kuva ei sopinut täysin, kun taas L. americanuksesta löytyi paljon kuvia jotka sopivat ihan yksi yhteen.
Suomutus näyttää silmääni olevan kainoukonsienellä erilaista – pienempää, ruskeampaa ja tummempaa. Lisäksi sillä kai jalankin pitäisi olla suomuinen.
Mutta alla olisi kuva kuivatuista sienistä. Ne ovat kyllä pehmenneet vaikka ovat olleet ilmatiivissä lasipurkissa. Alkuun olivat tosiaan viininpunaisia. Millaisia eroja noiden lajien kuivanäytteiden välillä pitäisi olla?
P.S. Lähetin myös Luomukselle näytteen viime vuonna.
NA - on siis lyötynyt kasvihuoneesta. Näin meleagris-lajin kanssa myös aluksi. Ensin sitä löytyi kasvihuoneesta ja sitten se yleistyi luonnossa. Ymmärrettävää kyllä. Harmi, että etätyö on päällä. olisi kiva päästä vertailemaan.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.