Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Lilahtavan harmaa ja päältä limainen

Mikähän sieni kyseessä? Inhottavan niljakas päältä. Ontto varresta. Kuvassa sekä nuorempi että vanhempi yksilö. Samassa ryppäässä ainakin kasvoivat. Sienisalaatiksi teen jos on syötävä.

En ole varsinainen sieniasiantuntija, mutta jos noista lakin reunaa leikatessa tihkuu maitomaista valkeaa nestettä, ne ovat haaparouskuja. Ryöpättyinä erinomaista sienisalaattiainesta. Rouskuissa juuri tuo “maitokikka” on lähes takuuvarma tunnistuskeino. Haaparouskuja on juuri noita kahta eri sävyä olevia. Kysy nyt varmuuden vuoksi vielä joltain toiseltakin mielipidettä.

Kas tässä hieman lisätietoja:

Sormella sorkkiessa heltoista tihkui vitivalkoista nestettä, mutta vain aivan pieniä määriä. Veitsellä leikatessa ei juurikaan. Keitin nyt sieniä 5 minuuttia kuumassa vedessä ja ladoin lasipurkkiin suolautumaan; Vielä en uskalla näitä syödä. Odottakoot säilössä kunnes saadaan varmuus lajimäärityksestä. Sienen väri ei muuttunut mielestäni vihertäväksi (kts. kuva alla) kuten netistä löytämässäni haaparouskun keitto-ohjeessa on sanottu.

Ryöppäyksen jälkeen

Mielestäni selvästi haaparousku.

Kiitos avusta. Uskaltaudunpa siis maistamaan. Ovat odottaneet jääkaapissa suolattuna, mutta eivät enää kauaa.

Ok. Nauti vain hyvällä ruokahalulla. Kysyin vielä sieniekspertti-siskoltani, joka muistutti, että rouskuissahan on aina ontto varsi, kuten sinun sienissäsi.