Limasienellä sieniä [Polycephalomyces tomentosus]

Tänään Kiljavan kosteikolta. Googletellen löytyi sellainen kuin Byssostilbe/Berkelle stilbigera/Blistum ovalisporum, mutta onko muita?

Muoks: Polycephalomyces tomentosus?

Tuo loisittu limasieni on mielestäni tummanuoranen, Trichia botrytis.

Trichia -sukua loisii yleisesti tuo Polycephalomyces/Blistum/Stilbella tomentosus/tomentosa elikkä lajilla on monta nimeä. Toinen samantapainen limasieniä loisiva kulkee FTE:ssä nimella Stilbella byssiseda josta mainitaan että loisii tyypillisesti sukua Cribraria eli häkkisiä.

Itse olen tätä löytänyt monasti kutusilta ja pari kertaa nuorasilta ja kerran käämiseltä. Näitä kuviani löytyy netistä esim. haulla “polycephalomyces limasieni”. Olen laittanut näihin omiini nimeksi P. tomentosus, en sitten tiedä mikä lie viimeisin näkemys aiheesta.

Limasienet -kirjassa on myös yksi kuva Trichiaa loisivasta joka on jätetty sukutasolle Polycephalomyces sp:ksi.

1 tykkäys

Joo, tää olikin kuvista entuudestaan tuttu ja täältäkin. En vain enää muistanut ja väärillä hakusanoilla jäi ensin löytämättä. Noi monet synonyymit hämäs.

Laji.fissä ei näitäkään lajeja ole ja Stilbella suku puuttuu sieltä kokonaan. Jos tuon kirjaa sieniatlakseen kannattaa varmaan laittaa sille nimeksi Polycephalomyces sp ja lisätietoihin P. tomentosum.

Katselin vielä löytyiskö tähän sukuun jotain lisätietoa. Ruotsissa on tämä P. tom listattu ja lisäksi toinen suvun laji Polycephalomyces ramosus. Siitä löytyy myös kuvia netistä ja on ehkä helpostikin maastossa tunnistettavissa jos vastaan tulee. Itse en tuota ole nähnyt. Tanskassa on myös listattu nuo kaksi lajia suvusta, samaten Norjassa. Elikkä tästä päätellen Suomessakin varmaan tavataan suvusta nuo kaksi lajia.

Stilbella suvusta Ruotsissa on listattuna kaksi lajia elikkä tuo S. byssiseda ja lisäksi S. fimetaria, ja samat suvun lajit löytyy myös Tanskan listoilta. Varmaan voisi löytyä myös Suomesta.

Polycephalomyces suvusta on näemmä nimetty joukko uusia lajeja 2013. Ne kaikki löytyvät listattuna Eestin Elurikketistä.

Löysin myös kaavan sukuun

Laitoin nyt nämä tiedot tähän niin löytyvät tarvittaessa.

1 tykkäys

Kosteahko limasieninäyte unohtui rasiaan pariksi viikoksi ja kurkkaus sisälle toi eilen yllätyksen:

Osa on kellertäviä ja pulleampia kuin luonnossa näkemäni, mutta johtuisikohan tuo vain kasvuolosuhteista (purkissa ja lämpimässä) :thinking:

Eipä ole tuossa vaiheessa tullut koskaan vastaan. Oliskohan jo huomenna tuollainen yläkuvan valkonuppinen? En ainakaan tiedä tuolle muita vaihtoehtoja kuin P. tomentosus taikka S. byssiseda. Tuosta loisitusta ei oikein saa kuvasta selvää.

Pitääpä seurata :thinking: Limasieni on ehkä kiiltonuoranen, mutta kuitenkin Trichia melko suurella varmuudella. Näytteessä yksittäisiä, mutta näytteenottopaikassa kasvoi tiheinä kasvustoina.

Viikossa ei ole tapahtunut oikein mitään, ehkä vähemmän kellertäviä. Edelleen ollen tosi pullukoita. Mitä nämä nyt sitten ovat? :flushed:

Vastaavanlaisia kyllä löytyy googletellessa…

Eivät vain oikein kypsy mutta laji on kyllä mielestäni Polycephalomyces tomentosus. Netistä löytyy vastaavaa kuvaa samalla lajinimellä, vaikkei nyt ascofrancesta mitään tästä löytynytkään. Muita tämänoloisia Trichioita loisivia ei tietääkseni ole.

1 tykkäys

Nämä ovat kyllä yllättävän pitkäikäisiä… :grin:

Ikäänkuin jotkin olisivat kypsyneet pallomaiseksi jääden ja osa on vain hävinnyt jälkiä jättämättä. Ja toisista on puikot jäljellä. Näytteessä on muutamia hyppyhäntäisiä, joten ovat voineet tulla syödyksikin.