Polycephalomyces tomentosus

Keräsin eilen Pisavaaran luonnonpuistosta mahdollisen Polycephalomyces tomentosus-lajin, joka kasvoi Trichia-limasienellä. Tämmöiseen nimeen lopulta päädyin. Henri näyttää sotkeutuneen myös tähän porukkaan. Yritin etsiä netistä kunnon kuvauksia lajista ja jotain löysinkin, mutta tällä keräykselläni oli hieman itiöiden muodossa ja koossa eroa vertailuun. Mutta lähellä ollaan. Aika nuorta kasvustoa.

Viime vuonna keräsin Tervolasta jotain samantapaista, mutta selvästi eri lajia ja eri kasvualustalta. Suvustakaan ei ole tietoa. Kasvoi haapamaapuulla jonkin muun lajin päällä, mutta en tiedä millä. Kasvualusta ei ole ainakaan limasieni.
Paljon rotevampi ja itiöt edellistä paljon isommat, noin 9 x 4-4.5 µm. Puikkojen tyvellä on ruskehtava pullistuma, josta kasvaa. Hylkäsin ensin olleen Stilbella byssiseda ajatuksen.
Kommentteja ja nimiehdotuksia näistä kuulisin mielelläni.

Tuorekuva maastossa.

Kuvat kuivana skoopista.

2 Likes

Tuo limasieni tosiaan vaikuttaa Trichialta. Silloin loisiva laji on tuo Polycephalomyces tomentosus. Toinen samanoloinen on Stilbella byssiseda joka loisii tyypillisesti ja hyvin yleisesti savihäkkisiä.

Stilbella byssiseda, habitat: sporangiate and pseudoaethaliate Myxomycetes, including Cribraria spp., Didymium farinaceum , Fuligo septica, Lindbladia effusa;
Polycephalomyces tomentosus, habitat: sporangia of Myxomycetes, family Trichiaceae, particularly Trichia, Arcyria and allied genera.

"Polycephalomyces is distinguished from Stilbella by the differences in the shape of the phialides and in the conidiophore branching. The conidia of Polycephalomyces species are quite minute, often less than 2 µm in width. Those of Stilbella species tend to be larger. (…) The species [Stilbella byssiseda] has often been misidentified as Polycephalomyces tomentosus, which produces synnemata exclusively on members of the Trichiaceae " See: https://www.studiesinmycology.org/…/fulltext/index.html…

2 Likes