Stilbella byssiseda

Eilen löytyi myös todennäköisesti Stilbella byssiseda. En ole vielä tarkemmin sitä tutkinut, mutta siltä se näyttää. Sen pitäisi kasvaa usein Cribraria suvun limasienillä, mutta muutkin taitaa käydä. Aiemmin olen kerännyt paria muuta loista, jotka ovat luultavasti sukua Polycephalomyces.

Näistä yllä olevista kuvista on vaikea nähdä minkä päällä kasvaa, mutta löysin muutamia ei loisittujakin puun reunalta. Voiko kuvasta vahvistaa Cribraria suvun?

Stilbella byssisedan conidiat “Conidia colourless, elongated ellipsoid, (3.5-)4.5-6(-11) x 2- 2.5 µm”. Tässä kuvattuna savihäkkiseltä

Polycephalomyces (Blistum) tomentosuksen conidiat on muun muassa pienempiä (warted cells and forms smaller spore-bearing structures (synnemata) and smaller conidia).

Tuo Stilbella byssiseda on erittäin yleinen kesäaikaan ja alkusyksystä ja vaikutelma on että suunnilleen kaikki savihäkkiset ovat hyvin nopeasti noiden valkoisten nuijien peitossa. Melkein kuin joku välttämätön symbioottinen suhde. Eri lähteissä on erilaisia näkemyksiä siitä miltä isänniltä S byssisedaa ja P. tomentosusta voi löytää, mutta oma kokemukseni ehdottaa että P. tomentosum on paljon harvinaisempi kuin S. byssiseda. Yleisesti tunnutaan oleva hieman epävarmasti sitä mieltä että Cribrarioilla loisii vain S. byssiseda. Infektoituneita Trichioita tulee vastaan hyvin harvoin verrattuna Cribrarioihin. Mutta ehkä näkemys muuttuu kun näitä skooppaa lisää. Ja näitä kyllä löytää muiltakin suvuilta enkä ole niitä skoopannut.

Joka tapauksessa tuossa sinun alimmassa kuvassasi näkyy isäntänä selkeä Cribraria ja sikäli olisi yllättävää jos nuijat eivät olisi S. byssisedaa.

Kiitos tästä, täytyy vielä skoopata ja varmistaa. Itse en ole näitä juurikaan nähnyt, mikä varmaan johtuu siitä, että aiemmin pääsin maastoon vasta loppusyksystä.

Sitten ihan vahingossa huomasin yhdessä toisessa näytteessä loisitun hyönteisen. Hyönteisen ruumis on 2 mm pitkä. Mitähän tämän kanssa pitäisi tehdä? En mielellään skooppaa sitä, sillä äkkiä loppuu koko näyte leikkeeseen. Näissä taitaa tuo isäntälaji olla tärkeä tieto määrityksen kannalta.

Olen näitä jonkin verran skooppaillut ja ongelmaksi tulee se että tietoa näistä on kovasti niukasti saatavilla. Skoopissa näkyy sitten kaikennäköistä primääristä ja sekundääristä conidiaa ja ja “lepoitiötä” eikä niistä ota kovin helposti selvää että mistä on kyse, ainakaan ilman koulutusta. Sitten kun kyselee tuntuu vähän siltä että muutkin ovat aika lailla hoomoilasina. Voi tietty osittain johtua siitäkin että näihin liittyy taloudellisia intressejä koska lajispesifit loissienet ovat potentiaalisia biopestisidejä. Jos vaikka löydät jonkun biologisen torjuntakeinon kulkusirkkoihin taikka kirsikkakärpäsiin niin onhan siinä isot rahat kyseessä.

Kaavat usein lähtee isäntälajin tunnistamisesta. En tiedä mikä laji sinulla on loisittuna, olisko joku hyttysensukuinen, ei ainakaan näytä perus kärpäseltä taikka surviaissääskeltä, mutta en näitä juurikaan tunne joten ihan arvauksena lähinnä. Jos osuin oikeaan niin Pandora dipterigenaa vois kurkata mahdollisuutena. Ei ainakaan näytä superyleiseltä Entomopthoralta.

Kiitos valistuksesta. Oli vähän sitä mitä epäilikin.
Byssiseda tuli varmistettua skoopissa, itiöt juuri sellaiset kuin pitääkin.