Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Maamehiläisiä pihalla

Hei,

tein eilen 14.4.2021 Oulussa havainnon maamehiläisistä pihallamme. Pituus noin 10mm ja karvainen pää, silmien takana ruskeahko karvaa, silmien “alla” vaaleaa karvaa. Maa on tästä kohtaa, terassimme edestä lumen alta lähipäivinä paljastunut ja siinä on jäljet kuin haravalla olis maata rapattu ja tästä löytyi 2 pientä ilmeisesti jotain maamehiläislajia. Tänään 15.4 näitä on jo useampi tässä. Onko nuo tekemässä koloa johon munivat vai tekevätkö isomman pesäverkoston jos tuohon jäävät? Vai ovatko mahdollisesti kuoriutuneet tuosta kohin?

WIN_20210415_13_36_45_Pro WIN_20210415_13_38_28_Pro WIN_20210415_13_52_22_Pro

Nyt niitä näkyy olevan toista kymmentä ja tais olla yks vähän suurempikin yksilö seassa.

Kuvissa on raitamaamehiläiskoiras (Andrena clarkella). Pesät on tehty paikalle edellisenä keväänä ja nämä kuoriutuvat niistä aloitellen omia pesänrakennuspuuhiaan. Puuhastelu kestää keväisin vain muutaman viikon, jonka jälkeen niitä ei taas näe vuoteen, joten mitään haittaa niiden läsnäolosta ei ole.

Kiitos vastauksesta. Itse ajattelin lajin olevan punikkimaamehiläinen, tässä oli siis suurempia yksilöitä muutamia seassa, oisko kuningataria?

Maamehiläiset pesivät yksittäin, joten varsinaisia kuningattaria niillä ei ole. Isommat yksilöt ovat luultavasti naaraita. Tämän lajin naarailla on musta-oranssi karvoitus. On myös mahdollista, että seassa on jonkin muun maamehiläislajin yksilöitä.

Hyvä, kiitoksia tiedoista kovasti!

su 18. huhtik. 2021 klo 12.40 Juuso Paappanen sivustolta LAJI.FI-foorumi <laji@discoursemail.com> kirjoitti: