Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Määrittämisen sietämätön hankaluus: PikkuTrichiat

Minulle on kertynyt näytteitä pikkuruisista n. 0,5 mm korkuisista perällisistä, kirahvikuvioisista Trichioista, joiden lajia en ole saanut pääteltyä. Trichia munda ja T. flavicoma.omaavat hyvin samankaltaisen mikroskopian. Näytteet olen kerännyt lähinnä lehdiltä, neulasilta ja kuolleiden pensaiden oksilta. Näiden kapilliot kapenevat muutaman kymmenen mikrometrin pituudella. T. subfusca on myös samantyylinen, mutta sen kapillition päät ovat lyhyemmät ja se elelee pääasiassa puulla.


Mikroskopiakuva:

Tämä on kerätty elokuussa 2013 koivunlehdillä ja nyt näytteitäni järjestellessäni päätin taas kerran yrittää.

Les myxomycetes- kirjassa sanotaan T. mundasta:Free ends of the elaters with short points, often curved. On dead wood, bark of living trees, rarely on dead leaves.

T flavicoma: Free ends of the elaters gradually tapered with a long acute point. On dead leaves or litter.

Kun kirjassa oli vielä Trichia flavicoman kapillitioon piirretty paksunnos, päädyin viimein määritykseen: Trichia flavicoma.

Kymmenen vuoden epävarmuus on vihdoin ohi. Huolimattoman kirjan lukemisen ja liiaksi kuviin tuijottamisen jälkeen uskon pystyväni viimeinkin määrittämään myös loput tämäntyyliset keräykseni. Toivottavasti niistä löytyy tuo T. mundakin…

1 tykkäys