Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Lyhytperäinen Trichia? [Trichia botrytis, tummanuoranen]

Tätä eilistä nuorasta vähän pähkäilen. Kokonaiskorkeus on luokkaa 1-1,5mm ja väritys on pysynyt näytteessä melko samana:

1 Like

Hei,

kirahvikuviota on Trichia erecta ja T. botrytis lajeilla. Molemmilla on tumma perä. Selkein mikroskooppinen ero näillä on kapillition päiden suippenemisessa…

Jos pitäisi veikata, niin T. botryris vaaleahkosta väristä huolimatta, sillä se lienee yleisempi. En ole vielä onnistunut löytämään T. erectaa.

Marja

1 Like

Kiitos! Noita kahta lajia pyörittelin. Todennäköisyydet ovat varmasti tummanuorasen puolella. Paikka on kyllä sellainen, että mistä voisi löytyä harvinaisempiakin. Tämä pitkälle lahonneelta isolta koivulta.

Näyte toki löytyy, voin kokeilla lelummalla lainavehkeellä skoopata viikonloppuna ja käydä tutkimassa puutakin uudemman kerran :thinking:

Nuo kaksi on helppo erottaa toisistaan jo pienemmälläkin suurennoksella kun tummanuorasen kapillitionauhat kapenevat pitkään ruoskamaiseen kärkeen ja kirahvilla kärki on lyhyt. Tässä siis tummanuoranen

Elikkä jos on ruoskamaiset kärjet on laji tummanuoranen mutta jos on lyhyet kärjet niin kannattais tutkia vähän tarkemmin. Nuo näyttävät kovasti töpäköiltä sporangioilta, tummanuoranen on oman kokemukseni mukaan solakampi. Kirahvia en ole koskaan löytänyt.

1 Like

Kyllä nuo enemmän ruoskamaisilta näyttävät kuin lyhytkärkisiltä eli tummanuorasen voi varmaankin lukita :thinking:

Voi mielestäni lukita. Ruoskamaiset kapillition päät on vain tummanuorasella ja nuijanuorasella, eikä tuo nuijanuoranen ole.

1 Like