Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Tummanuoranen vai tuplanuoranen?

Vai joku muu…

15.10.2017 Auroran puistossa lehmuksen maapuulla,

Musta laaja hypothallus on ainakin tuplanuorasella mutta tuo itiöpesäkkeen pintakuvio on kovasti samanlainen kun limasienikirjan mukaan tumma/kirahvinuorasella. Itiöpesäkkeiden läpimitta on 0.7 -0.8 mm ja itiöiden läpimitta on karkeasti 13 mikronia. Näyte on tuossa pöydällä.

Otin vielä suuremmalla suurennoksella kuvaa yhdestä repeytyneestä itiöpesäkkeestä. Näytti kyllä “luonnossa” hennon vaaleanpunaiselta eikä näin ruskealta kuin kuvassa.

Hei,

katsoit ilmeiseti nuorien päät ja olivat lyhyet… Trichia varian nuorat/langat ovat kaksisäikeisiä.

Hyvin onnistuneista kuvistasi kuitenkin näkyy, että pesäkkeen laella ei ole T. botrytikselle tyypillisiä piirteitä vaan peridio on jostain syystä kauttaaltaan (olosuhteet) kuoppainen. Trichia varialla voi olla lyhyt perä, mutta se on aika harvinaista. Muoto kyllä sopisi. Eli päättelepä tästä sitten itse, kumpaa ehdotuksistasi veikkaisin :wink:

Ps: en oikein usko, että koko tuo ylemmän kuvan musta alue on hypotallusta vaan jotain muuta (esim. kuollutta hytykkää tai mitä lieneekään).

Marja

Ok kiitos, itsekin arvelin että voisi olla variaa kun itiötkin olivat isompia kuin tummanuoraselle limasienikirjassa mainittu vaihteluväli. Kirjaan tämän itselleni variaksi, tuota lajia on tullut vastaan useasti, ainakin Auroran puistossa ja Mustavuorella olen sitä kuvannut, nyt tuo pinta vaan näytti samalta kuin tumma/kirahvilla kuvissa ja perät olivat osin aika pitkiä, mutta varia taitaa varioida aika paljon…

1 tykkäys

Hei,

tummanuorasen voi löytää näin myöhäsyksyllä joskus hieman raakanakin, silloin se on violetinpunertava ja mitään kirahvikuviota ei vielä näy…

Marja