Mahtinuoranen? [Trichia crateriformis]

Voisivatko kuvan oikean reunan kypsymässä olevat limasienet olla mahtinuorasia (Trichia favonigeum, Oligonema favogineum)? Pesäkkeiden korkeus noin 2 mm. Päärynämainen muoto ja perättömyys viittaisivat mahtinuoraseen. Aivan näiden vieressä oli nuijanuorasia, jotka olivat hieman korkeampia.

Myxojen väreissä tulee joskus yllätyksiä mutta oman kokemukseni mukaan T. favoginea on aluksi puhtaan valkoinen ja muuttuu vasta kypsyessään keltaiseksi.

En osaa sanoa mitä tuosta kuvasi beessistä voisi tulla, pitää odottaa että se kypsyy.

OK. Tarkkailen tilannetta.

Oliko nuo ekan kuvasi mustat Metatrichiaa vai jotain muuta?

Joo on Metatrichia floriformista.

Tämä kuva on otettu tänään puolenpäivän aikaan. Ei ole mahtinuoranen. Onko sitten vain tavallisempi nuijanuoranen ( Hemitrichia decipiens)? Tuo perä on kyllä aika oudon näköinen.

Voihan sitä ehdotella vaikka mitä ennenkuin mikroskopia muuta todistaa. Tuo väri johti siihen, että mieleeni hiippaili mahdollisuus esim. Prototrichia metallicaan. Olen löytänyt sitä harvoin ja aina kypsänä, joten en tiedä, mitä vaiheita käy läpi kehittyessään.

Kävin tänään puolenpäivän aikaan ottamassa uusia kuvia.

Kuvassa 1 näkyvät samat sporangiot kuin eilisessä kuvassa. Väri ei ole juurikaan muuttunut.

Kuvissa 2 ja 3 on äskeisten sporangioitten vieressä olevia pesäkkeitä. En tiedä ovatko samaa lajia.

Kuva 4 on yleisnäkymä koko 10 cm x 10 cm alueesta. Siinä näkyy näiden tuntemattomien lisäksi ainakin nuijaruorasia sekä tuollaisia pinkkejä läjiä, joista eilen kyselin toisessa ketjussa.

Marjan mainitsema Prototrichia metallica (Purkunen) on ainakin Suomessa harvinainen ja aika harvalla on niistä kokemusta. Jos on tarpeen, niin voin ottaa näytteen kuvan 1 pampuloista.

Kuva 1

Kuva 2

Kuva 3

Kuva 4

Tässä tuore ja parempilaatuinen kuva maanantailta 7.10.2024.
Väri ei ole enää muuttunut tummemmaksi. Ihmetyttää vain sporangioiden erilainen muoto. On kapeatyvisiä nuijia, paksutyvisiä nuijia sekä puolipalloja.

Otin tänään 9.10 uudet kuvat näistä tunnistamattomista limasienistä. Tuo alempi kuva on otettu ylhäältä päin samasta läjästä. Väri on muuttunut tummempaan suuntaan.
Prototrichia metallican pitäisi jossain vaiheessa muuttua oliivinruskeaksi. Katsotaan miten näiden käy.

1 Like

Hei,

taas se itiöpölyn väri auttaisi vähän. Kunhan kunnolla kuivuvat, niin otapa sitten vaikka parsinneula ja riko 1 ja kuvaa, niin voitaisiin ehkä päätellä vähän lisää ja laita joskus taas näyte tulemaan. Näytteellä ole kiirettä, sillä minulla niitä riittää :wink:

Muuten tuossa edellisessä kuvasarjassasi oli mielenkiintoisesti harmaita, luultavasti kypsempiä yksilöitä (samaa vai eri lajia :thinking:). Vieläköhän niiden väri muuttuu :roll_eyes:

Tässä eilen otettu kuva niistä harmaista.

Kävin tänään puhkaisemassa yhden sporangion. Sisus on kellanruskea. Voiko siitä vielä päätellä mitään?

Toisessa kuvassa ovat ne harmaat sporangiot. Ehkä sade on tuhonnut yhden niistä.

Laitanpa taas uuden kuvan, joka on tältä päivältä 15.10. Väri on lupaavasti muuttunut oliivinruskeaan suuntaan. Edelliset kuvat olivat neljän päivän takaa.

Väri tummenee edelleen. Toivottavasti ehtivät kypsyä ennen pakkasia.

Lopultakin reilun kolmen viikon jälkeen yksi näistä pesäkkeistä puhkesi. Sisus on keltainen joten ei taida olla Protrichia metallica. Olisiko vain nuijanuoranen (Hemitrichia decipiens), jolla on normaalia leveämpi perä? Voin tarvittaessa ottaa näytteen.

1 Like

Hei,

ota näyte ja laita joskus tulemaan, niin katson. Prototrichialla oli muistaakseni hieman ruskehko itiöpöly, joten katsotaan miltä skoopissa näyttää. Olosuhteet lienevät tehneet tepposiaan, joten voi olla joku taviskin tai sitten ei :wink:

Olet kyllä ahertanut näiden kanssa, kiitos siitä t: Marja

Tämä olikin Trichia crateriformis. Pitkät kärjet ja täppäiset itiöt kun nuijanuorasella on hennosti verkkopintaiset itiöt. T. crateriformiksella ei ole suomenkielistä nimeä vielä, on kuitenkin suht yleinen. Oli aiemmin T. decipiens var. olivaceum mutta tuo splitattiin ja T. decipiens eli nuijanuoranen siirrettiin sukuun Hemitrichia ja tuosta var. olivaceasta tehtiin tämä Trichia crateriformis. Nuijanuorasina kirjatuissa havainnoissa on varmaan mukana runsaasti tätä crateriformista. Tämä Pertun löytämä crateriformis ei ole tyypillisen näköinen, yleensä on jalallinen vaikkakin typäkämpi kuin nuijanuoranen.

No tällaista en edes osannut veikata, kun en edes tiennyt koko limasienen olemassaolosta. Kiitos taas Henri.

Vielä pari kuvaa Trichia crateriformis limasienestä. Ensimmäisen kuvan alareunassa näkyvät samat limasienet, joita olen tässä ketjussa esitellyt. Kuvan yläreunan isot pinkit limakasat saattavat liittyä Trichia crateriformisiin. Ehkä niissä on joku “kehityshäiriö”.

Toisen kuvan vasemmassa reunassa on kapeampijalkaisia limasieniä. Ehkä nekin ovat Trichia crateriformisia.

Jatkossa pitäääkin nuijanuoraset katsoa vähän tarkemmin.