Mikä nuoranen palaneella puulla? [Kirahvinuoranen]

Mikähän mahtaa kasvaa pää alaspäin lahonneen ja hiiltyneen koivunrungon alapinnalla? Fiilispohjalta ajattelin nuorasia ja silmiinpistävästä keltaisesta tuli ekana mieleen kirahvinuoranen, mutta alkoi epäilyttää, kun siitä on havaintoja Suomesta ja Ruotsista niin tosi vähän.

Rinne on lehtokorpeen laskeva vanha metsälaidun ja se paloi vajaat 10 v sitten. Koivu oli nurin jo silloin ja se on palanut kuorellisena. Sijainti ja eliömaakunta Etelä-Häme.

Näitä löytyi rungon alapinnalta sen verran, että hennoin irrottaa palasen kuvattavaksi vähän ergonomisemmassa asennossa. Lisään toiseen viestiin myös kasvupaikan kuvat ja ylempää rinteestä samalta rungolta löytyneitä jäänteitä mahd. samasta lajista.



Tässä sitten samoja kavereita kannonnokkaan nostettuna ja jonkun jäänteitä. Samaa lajiako vai joku muu – jos samaa, siinä tapauksessa limasieni on kulkenut ylärinteestä alaspäin, koska tuoreimmat löytyi alhaalta.



Tässä vielä kasvupaikka ja -alusta.

Onkohan tämä siis juuri löydetty elikkä viime syksystä suojaisessa paikassa kevääseen säästynyt?
Ollaan varmaankin tummanuorasen lajiryhmässä johon kuuluu m.m. tuo kirahvinuoranen ja karttunuoranen + muita lajeja joita ei limasienikirjassa esitellä. Tarkkaan lajiin pääseminen edellyttäisi mikroskopointia, ihan hyvä arvaus kyllä tuo kirahvinuoranen.

Limasienissä tilanne on useimmiten sellainen että mikroskopointi on valttämätöntä. Harrastajia on myös vähän ja Suomen limasienilajisto on huonosti tunnettua. Tuokin saattaa ihan hyvin olla joku Suomelle uusi laji.

Jos sinulla on näyte ja haluat siihen selvyyttä niin mikroskopoin sen kyllä mielelläni. Laita viestiä jos kiinnostaa.

Ja tervetuloa palstalle.

1 Like

Tämä löytyi maastosta eilen ja kuvat on tältä päivältä. Voisin kyllä mieluusti lähettää näytteen, koska en taida saada omalla mikroskoopilla suurennettua niin paljon kuin nämä kai vaatisi. Olikos limasienten näytteenotosta jossain yleisohjetta, jos joku muukin vaikka kaipailee sellaista?

Veistää vaikka puukolla vähän alustaa mukaan että pysyy kasvusto paremmin kasassa. Pari päivää voi antaa kuivua jossain pöydän nurkalla ettei homehdu. Sitten vaan vaikka tikkuaskiin ja suojaksi pikkusen jotain nessua tai vanua tai muuta sellaista että pysyy suht ehjänä postissa.

Jos haluaa hifistellä niin voi askarrella sinne tikkuaskiin jonkun irtopohjallisen johon liimannut sen limpparin alustoineen vaikkapa erikeeperillä, mutta ei sellainen ole välttämätöntä.

Versokuja 3 a 14
00790 Helsinki

ja nimihän tuossa yllä jo onkin.

1 Like

Jes, kiitos, käyn keräämässä ja kuivattelen niin että saan ensi viikon puolella postiin. Kiitokset jo näin etukäteen!

…joo, todellakin postia tulee, koska nää rakenteet on melko pieniä, heh. En omilla laitteilla paljon muuta pysty erottamaan kuin korkkiruuvimaista kierrettä ja tommosia nokkamaisia tai piikkimäisiä kärkiä.


1 Like

Kapillitiohan erottuu kuvissasi paremmin kuin meikäläisen mikroskoopissa. Luultavasti niistä pyöreistä keltaisista itiöistäkin saisi laitteillasi paremmat kuvat kuin meikäläisen laitteistolla. Kokoja vaan on hankala arvioida, kun mikrometri puuttuu.

1 Like

No tuostahan heti näkee että nuorat ovat punoutuneet useasta säikeestä ja ovat piikittömiä + kärki on hyvin lyhyt. Näillä tippuu jo suurin osa mahdollisuuksista pois, esim tummanuoranen jolla on pitkät ruoskamaiset nuorien kärjet.

Jos kiinnostaa niin tämän jutun lopussa on täydellinen kaava näiden tummanuorasten tapaisten määrittämiseen. Puolet lajeista on toistaiseksi tavattu vain Aasiassa mutta kukas tietää vaikka täältäkin löytyisi. Suomen limasienet kirjan ilmestymisen jälkeen ryhmän lajeista on löytynyt Suomesta uusina T. ambigua, T. flavicoma ja luultavasti myös T. munda.

Kun saan näytteesi kuvaan ja mittaan itiöt ja nuorat, sitten ei muuta kuin kaavaa tavaamaan.

https://www.researchgate.net/publication/372237887_Additions_to_Trichia_botrytis_complex_Myxomycetes_9_new_species

1 Like

Nämä ovat kyllä kohtuullisen kookkaita ja veikkaisin, että voisi olla T erecta. Laji, jota en ole itse vielä löytänyt. Niitä pienempiä kyllä löytyy varmaan kymmenkunta keräystä. Ne pitäisi etsiä ja tutkia uudelleen. Viitsisiköhän :face_with_raised_eyebrow:

1 Like

Lähetä pari mulle lainaan niin kuvaan ne puolestasi makrona ja mikrona ja laitan paluupostissa takaisin. T. mundasta pitäisi ainakin saada yksi hyvin dokumentoitu varmistus Suomelle, cf:ää on kyllä useampi tarjolla.

En ole minäkään koskaan löytänyt T. erectaa, toivottavasti tämä on sitä erectaa saan sitten yhden kuvauspuutteen hoideltua.

1 Like

Kiitos kaavasta, hyvinkin kiinnostaa, vaikka löytö olikin moukan tuuria maksasammalia hakiessa. Vanhempia jäänteitä jostain, ehkä tästä, löytyi samalta rungolta paristakin kohtaa, joten täytyy alkaa seurata josko esiintyisi jatkossakin.

Näistä nuorasista ei varmaan ole tietoa, olisiko joku lajeista palonsuosija? Tai tunnetaanko limasienissä ylipäätään hiiltyneen lahopuun spesialisteja?

Itiöt on tosiaankin kauniin pyöreitä, sen verran kuin näillä vehkeillä saa niistä irti.

1 Like

Hei,

ongelma on juurikin se, etten millään viitsisi ruveta kaivelemaan näytteitä muoviboxeista, joita on lienee kymmenkunta (1-2/vuosi) ja jokaisessa on muutama sata näytettä, joita en ole saanut kirjattua exceliin. Lisäksi on tietenkin kotelosieninäytteetkin. Olen juuttunut kirjaushommassa vuoden 2014 puoliväliin… Minulla ei aikoinaan ollut riittävästi tietoa ja kokemusta saadakseni kunnon määritykset. Joukossa on joku T. munda epäilykin, mutta määritykset voivat olla pielessä. Olen nyt vasta määrittämässä ja pakkaamassa viime ja toissa vuodenkin loppuja näytteitä. Kerään liikaa ja elämässä tapahtuu muutakin, joka vie aikaani. En siis ole aivan täydellinen fakki-idiootti…

t: Marja

Kirahviepäilyn ja parin muun näytteet lähti vihdoin eilen täältä postiin. Kuivattelin samaan kuoreen vielä myöhemmin löytyneet pari näytettä ja bonuksena yhden, josta en omin päin saa oikein selkoa edes, onko se sieni vai limasieni.

Skooppasin tuon ensimmäisen. Mittaamani iitiöpesäkkeet olivat 12 - 16 mm korkeita.

Nuorilla hyvin lyhyet kärjet

Jotkut nuorat haaroittuvat.

Nuorissa on lyhyitä värittömiä piikkejä.

Tältä näyttää kirahvinuoranen eli Johannan arvelu meni aivan oikein. Hyvä havainto, itsekin mielelläni tämän löytäisin mutta vielä ei ole tärpännyt.

1 Like

Mahtavaa, suurkiitokset Henri, hienoa kun tämä varmistui. Nyt tiedän pitää silmällä, jos samalla rungolla tai lähiympäristössä näkyisi toistekin. Aikaikkuna vuoden mittaan on aika kapea, kun runsas kasvillisuus peittää kaiken näkyvistä kasvukaudella ja kosteassa paikassa kaikki maan rajassa vielä homehtuukin herkästi.

Kauniisti näkyy nuorien haarautuminen tokavikassa kuvassa!

Olikohan lajista muuten ennestään yhtään keräystä Etelä-Hämeestä vai oliko eliömaakunnan eka?

Ei taida olla havaintoja taikka keräyksiä Etelä-Hämeestä. Taitaa olla oikeasti aika harvinainen laji. Levinneisyys kuitenkin globaali.

1 Like