Parhaiten limasieniä löytää nyt pitkälle lahonneilta maapuilta. Kuusi on hyvä, samoin haapa, mutta kyllä koivullakin on omat lajinsa. Jos löytää jonkun massiivisen pitkälle lahonneen maapuun niin melko varmasti siltä löytää nyt useita limasienilajeja. Avainsanana on tässä hitaus ja konttaus. Siinä kun konttailee kiireettömästi ja tutkiskelee kaikessa rauhassa sitä maapuuta niin sitten vasta limasieniä löytää. Kiireesti marssimalla ei mitään löydä. Luupista on paljon apua, itselläni on myös makrokiikari joka on korvaamaton apu limasienten etsinnässä, varsinkin jos näkö ei ole enää nuoruusvuosien veroinen.
Tässä muutamia tänään Vantaan Tammistosta konttaamiani limasieniä. Jos joku ohikulkija ihmettelee ja kysyy että onko kaikki hyvin niin aina voi vastata että tule konttaamaan, täällä on ihan mielettömän makeita limasieniä…
Viinikorunen, tuo viinin väri on tunnusomainen
Edit. Sain Iryna Yatsiukilta kommentin että on luultavasti Arcyria major. Täytyy skoopata tämä mutta Iryna on varmasti oikeassa koska on suvun auktoriteetti. Olen tätä A. majoria löytänyt aikaisemminkin juuri Tammistosta. On kovasti harvinainen laji, mutta saattaa olla että tätä ei tunneta ja on ilmoitettu viinikorusena. Punaiset Arcyriat eivät ole helppo ryhmä.
Orpokorunen, oikeasti aika yleinen mutta jää pienenä huomaamatta
Piurppurahäkkinen on levinnyt nopeasti Suomeen, kuten myös vaikkapa Balttiaan. Tässä nuoria limasieniä. Tuollaista jos sormella koskettaa niin sormet värjäytyvät samaan tapaan kuin mustikalla.
Nuori kupariparanvoi. Näitä ei skooppaamatta saa lajilleen - Fuligo leviderma/laevis/luteonitens voivat olla aika lailla samanoloisia, vaikka kupariparanvoi onkin näistä selvästi yleisin.
Mystitupposta ei ilmeisesti ole tavattu viimeiseen sataan vuoteen muualta kuin Vantaan Tammistosta. Toinen esiintymä siellä tuhoutui juuri kun raivasivat maastoa penkkiryhmien tieltä. Onneksi löysin sieltä toisenkin esiintymän, vielä sinnittelee meilläkin tämä laji parhaissa tammimetsissä.
Uurresolmunen, eka löytö minulle, aika hieno on tämäkin.
Siphoptychium violaceum. Tälle ei suomenkielistä nimeä vielä ole. Löydettiin Suomesta ekan kerran pari vuotta sitten. Nyt on jo kutustakin yleisempi ilmestys kuusen maapuilla. Tammistosta laskin tänään toistakymmentä esiintymää. Kuvassa ihan alkuvaiheen eetaalio. Lähetin lajin kuvanneelle Leontyeville pari kuvaa näistä alkuvaiheen eetaalioista ja ilmeni että olivat ensimmäiset kuvat tästä kehitysvaiheesta.
Limasienet tunnetaan niin huonosti että harrastajakin löytää kaikkea uutta ja ihmeellistä.