Kuvasin 16.09.2017 Auroran puistossa Espoossa tällaisen laajan oranssin kasvuston. Kasvusto oli puoliksi ison lehmuspöllin alapinnalla ja puoliksi maassa sen alla. Leveyttä kasvustolla oli metrin verran. Samalta paikalta on kerätty joskus aiemmin kiiltonuorasta, joten se kait olisi hyvä arvaus tästäkin. Limasienikirjaa tutkimalla en kuitenkaan päässyt varmuuteen onko kyseessä kiiltonuoranen vai mattonuoranen. Mitat menee päällekkäin - itiöt ovat tässä 10 - 12 mikronia, nauhojen päät alle 10 mikronia ja sporangiot ovat 0.8 mm. Nauhojen ja itiöiden detaljeihin ei kuvaussysteemini aivan riitä. Ensimmäinen kuva on kuvattu 16,09 paikan päällä, muut myöhemmin kotona näytteestä.
Skooppasin juuri Trichia percimiliksen. En pysty erottamaan sitä ja T. scabraa kuin itiöistä. T. percimiliksen “verkkokuvio” on karkeampaa.
Tässä vielä yksi kuva jossa näkyy miten tuo kasvusto lähtee kokonaisuudessaan irti alustastaan kalvomaisena “mattona”. Tämä mainitaan limasienikirjassa mattonuoraselle ominaisena piirteenä. Jäljelle jäävät kupit ovat myös puhtaita vailla jäänteitä nuorista.
Sanoin myös väärin aikaisemmassa viestissäni - k.o. paikalta ei ole määritetty varhaisempaa näytettä kiiltonuoraseksi.
Kovasti tekisi mieli kirjata tämä mattonuoraseksi, mutta riittääkö evidenssi vieläkään?
Palaan vielä tähän nuoraseen. Olen seuraillut sitä nyt kohta kaksi kuukautta ja myös lueskellut mitä näistä kirjoitellaan ja pientä hajontaa tuntuu olevan johtuen nuorasten taksonomian sekavuudesta ja eroavuuksista eri kirjoittajilla, mutta mattonuorasen osalta makrotuntomerkkeinä tuntuu olevan aika konsistentisti
- laaja yhteinen hypothallus
- hypothalluksen väri vaalean nahanruskea
- hypothalluksen nylkeentyminen yhtenäisenä mattomaisena kasvustona
- esiintymän pitkäikäisyys ja laajuus eli pysyy melko lailla samanlaisena pitkään, jopa kuukausia
- jäljelle jää pelkkä kennosto jossa kuppeihin ei jää nuorien jääneitä
Otin eilen kasvustosta vielä pari kuvaa
Jos ei Marja tai joku muu heitä edelleen epäilevää näkemystä tähän niin kirjaan tämän mattonuoraseksi. Tai jos joku tarjoutuu skooppaamaan tämän niin laitan tuon nyljetyn maton postiin.
Hei,
paikalla oli siis runsaasti T. scabran itiöitä ja ne kehittyivät sopivissa oloissa ja tuottivat ison esiintymän. Kapillition päät olivat lyhyet ja itiöissä tihea verkkokuvio eli T. scabra.
Marja
Kiitos Marja.