Mattonuoranen (Trichia persimilis) ja jokin Paranvoi?

Olisiko kyseessä Mattonuoranen? Erittäin laholla koivu maapuulla kasvoi. (Kuvat 1 ja 2)
Kuva 1

Kuva 2


Tämä kai lienee jokin Paranvoi? Kaksi läheistä kasvustoa puiden juurella.

Itselleni on vähän epäselvää miten matto/kiiltonuorasen saa lajilleen ilman skooppaamista. Paria olen skoopannut ja sittenkin on vähän hankalaa kun tarvitaan hyvä skooppi ja kokemusta itiöiden pintakuvioiden tarkasteluun. Taannoin Marja skooppasi yhden selvän mattonuoraseni mutta olikin kiiltonuoranen. Siitä löytyy juttua täältä

Elikkä jompi kumpi noista, mahtinuoranen on sitten väriltään selvästi sinapinkeltaisempi elikkä ei tule tässä kyseeseen. Jos saat näytteen skoopin alle niin itiökoko, itiöiden pintarakenne ja nuorien päät ovat näille määritysperusteet. Itiökoko menee osin päällekkäin, pintarakenne vaatii hyvää skooppia ja kokemusta ja nuorien päiden erot eivät ole suuren suuria.

Tuosta jälkimmäisestä kannattaa venata ja katsoa tilanne hetken kuluttua uudelleen. Ei ainakaan normi paranvoi kun sen limakko on keltainen, eikä mielestäni myöskään silkkityynynen taikka rakkonen. Joku messinkiparanvoi taikka kermaparanvoi voisi ehkä olla. Limakoiden tunnistaminen on hankalaa kun esim sade voi saada aikaan kehityshäiriöitä ja värimuutoksia. Just kävin kurkkaamassa yhtä seurannassani ollut limakkoa ja eilinen sade oli muuttanut sen todella omituiseksi.

1 Like

Limasienikirjan ja nettikuvien perusteella Mattonuorasta ehdottelin ennen en ole ko. lajia tavannut vaikkakin näyttää yleinen olevan. Ilmeisesti kuitenkin jokin Trichia on? En pääse pariin viikkoon tarkastamaan tuon toisen lajin muuttumista…

Hei,

se keltainen on todellakin jokin jo parhaat päivänsä nähnyt Trichia, Olettaisin Trichia favoginea:ksi, kun kuvista saa vaikutelman, että itiöpesäke olisi pitkänomainen eikä pyöreähkö.

Marja