Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Mieleeni nousi kirjokerikääpä?

Tänään löytyi vehmaasta rantalehdosta, harmaalepän liekopuulta tämän väristä ja näköistä kääpää. Suurennuslasilla katseltuna pillistö vaikutti erikoiselta, samoin i.e väri oli punertavavaa ,kuten p.o kirjokerikäävällä. Se laji nyt tuli kuitenkin ensimmäisenä jo maastossa mieleen! Liitt. kuva. Otin pienen näytteen kuivatukseen! Rautalampi PS.

Valitan kuvan huonoa laatua ja yritän kuvata kääpää uudestaan. Samalla liekopuulla oli pienehkö ja tuore kasvusto ja tämä kuvassa oleva jo vanhentunut itiöemä. Kävin paikalla uudelleen illalla. Valoa ei ollut tarpeeksi vieläkään. Samalta puulta löytyi pieniä i.e ainakin viisi. Osa vasta pieniä laikkuja, vain muutamien cm suuruisia. Nyt huomasin myös, että erään laikun keskellä oli keltainen kääväkäs?

Voihan se olla kerikääpä, mutta jälleen kerran skooppihommiksi menee.

1 tykkäys

Tottakai on syytä tarkistaa laji, myös mikroskooppisesti. Minulle laji olisi ensimmäinen! Kääpäkirjaa selailin kuitenkin hieman ja tulin siihen tulokseen, että melkein kaikki tuntomerkit sopivat juuri kirjokerikääpään. Kasvuympäristö, puulaji, itiöemien koko ja pinkki väritys. Jopa kuivatun näytteen muutokset olivat ok!
Kuvassa alimmaisena on tuo mielenkiintoisen näköinen kääväkäs, se voisi olla (Phlebia uda) orarypykkä. Se selviää toivottavasti skooppamalla?