Pari tuntematonta kääpää

Nämä ovat jääneet minulla tyystin ilman nimeä, ja nimien toivossa laitan niistä kuvat tänne.

Tämä oli kirkkaan oranssi (oranssimpi kuin valokuvassa, johon en voimakkaan vastavalon takia saanut kunnollista väriä aikaiseksi). Ensimmäisestä valokuvasta näkyy, niin joku oli jo ehtinyt kerätä kyseisestä käävästä näytteen. Kun en tiennyt, onko kyseessä mahdollisesti joku harvinaisuus, niin annoin sienelle mahdollisuuden jatkaa kasvuaan ja jätin näytteen ottamatta. Toinen kuva on croppi ensimmäisestä.

Helsinki, Patomäenpuisto 16.10.2018, kasvualusta jokin lehtipuu:

Tämä on kuvattu katkenneelta raidalta. Näitä kasvoi lähekkäin kaksi kirkkaankeltaista kasvustoa. Maastossa en edes tunnistanut niitä kääviksi, vasta jälkeenpäin kotona valokuvista. Kaksi viikkoa myöhemmin kävin uudestaan paikalla ja otin toisesta, nyt jo kypsyneestä kasvustosta valokuvan. Näyte on kerätty vielä epäkypsästä keltaisesta vaiheesta, mutta kypsästä vaiheesta se jäi ottamatta.

Helsinki, Veräjälaakso 28.10.2020:

Sama sieni (mutta eri kasvusto) 12.11.2020:

1 tykkäys

Tokassa tuo keltainen on rypäleputkisen limakko joka on etsimässä ravintokohdetta. Kun se sen löytää laittaa sporangiot siihen viereen sitten roikkumaan. Tätä näkee esim raidalla jossa kasvaa pajupunakkaa, elikkä silloin kannattaa kurkata josko rypäleputkista olisi näkyvillä. Minulla on tästä kuviakin netissä, löytyy varmaan helposti jos kiinnostaa.

1 tykkäys

Ensimmäisiin kuviin ehdotan hartsikääpää. Viimeisestä kuvasta mietin, voisiko kyseessä olla vaarantunut poimukääpä (Antrodia pulvinascens).

1 tykkäys

Hei,

keltaisia limakkoja on useissa suvuissa, joten lajia on hankala päätellä pelkästään limakon perusteella… Itseasiassa näin tänä syksynäkin juurikin raidalla sekä keltaista hyvin raakaa että kehittyviä pesäkkeitä ja kypsää Trichiaa (T. varia tai T. contorta, en muista kumpi).

Marja

Patomäenpuistossa ei kyllä kovin moni ole keräillyt, jotenkin tulee tuosta ensimmäisestä sellainen tunne kuin olisin saattanut kerätä tuon näytteen. Mutta en nyt löydä sopivaa kirjausta taulukoista. Ilman näytettä tuolle ei saa varmaa nimeä, luulisin että Ceriporiopsis mutta täysin varma ei voi olla ilman mikroskooppia.

Toinen kääpä on varmaan joku lakillinen Antrodiella joita on muutama. Oikeassa reunassa näkyy kuolleempaa, ja kasvaa ehkä tuon toisen käävän seuralaisena. Lajilleen saamiseksi nuokin pitäisi mikroskopoida.