Mikä Camponotus? [Ei, vaan Formica -kekomuurahaiskuningatar]

Hevosmuurahainenhan tämä linee? Mutta onko Camponotus ligniperda? Vagus on aivan musta ja herculeanus, joita olen aiemmin kuvannut, voi joskus olla alapuolelta vähän punertava. Kokoa tällä yksilöllö oli arvioiden noin 14 mm. Laji.fi:ssä ei näy havaintoja lignipedasta Pohjois-Karjalasta. Onko työläisilläkin jossain vaiheessa siivet? Monta kysymystä…Joensuun Kiihtelysvaara 25.6.2023

Minusta tuo näyttää joltain kekomuurahaiskuningattarelta. Hevosmuurahaisilla pää taitaa aina olla pikimusta, ja pään takareuna kovera.

Kiitos! Olet oikeassa. Tämä ei voi olla hevosmuurahainen. Olen kuvannut niitä muutaman kerran ja tarkistettuani omat otokseni, huomasin, että todellakin ne kaikki ovat mustapäisiä. Ajattelin varmaan vain kokoa, enkä kiinnittänyt tarpeeksi huomiota muihin asioihin. Tyhmästi tehty! En tiennyt, että Formica-kuningattaret voivat olla jopa 12-15 mm kokoisia! Tämä oli niityllä, eikä lähitienoillakaan ollut muurahaiskekoja. Voisi ehkä olla niittykekomuurahainen (Formica pratensis) tai punakekomuurahainen (Formica rufa)… Laitan otsikkoon kuitenkin pelkällä suvulla, niin ei tule virhettä.

1 Like