Mikä kasvi? [metsälitukka]

Paikalla pitäisi kasvaa metsälitukka, mutta ei kait tämä se ole (myös tekoälyn ehdotus)? Löytyi pienen virtaavan ojan vierestä. Jättipalsamia kasvaa lähellä.

Helsinki 28.6.2024

Kyllä tuo minun mielestä on metsälitukka. Lehdet näyttävät vain omituisilta. On näköjään tehnyt paljon kukkia kun on niin paljon lintuja. Mutta tuo on jokatapauksessa jokin litukka.

Voisiko olla jokin hietasinappi?

Tuo vaihtoehto jäikin tutkimatta! Voisi hyvinkin olla hietasinappi, mutta kasvupaikka jäi epäilyttämään. Hietasinapin kasvupaikka kun on joutomaat, painolastin purkupaikat jne. eli on levinnyt ihmisen mukana. Onko löytöpaikan oja lähellä asutusta tai satamaa?

Olihan siellä jättipalsamiakin.

1 Like

Paikka on inventoitu viime vuonna, joten sinappi olisi kaiketi mainittu.

“KUVAUS JA LAJITIEDOT: Kohde on viljava ja mahdollisesti pohjavesivaikutteinen rinne, jonka kasvillisuus on osittain kostean lehdon ja osittain lehtokorven kaltaista ja jota rinteen keskivaiheilla sijaitsevasta putkensuusta tuleva vesi edelleen ravitsee. Puuvartiskasvistoon kuuluvat mm. harmaaleppä, tuomi, kiiltopaju, halava, pohjanpunaherukka ja punakoiso. Lehtoisuudesta kertovat myös muun muassa hiirenporras, tesma ja jänönsalaatti. Märkäpinnoilla kasvavat punakoison ohella ojaleinikki ja ojasorsimo kevyenliikenteen väylän reuna-allikoissa. Putkesta tulevan veden uurtaman puron paljailla hiekka- ja multapinnoilla on jonkin verran metsälitukkaa, ja laji on tavattavissa siellä täällä kohteen muillakin avopinnoilla kohteen läpäisevän ulkoilutien molemmin puolin.”

1 Like

Kyllä tämä on metsälitukka. Samalta paikalta on havainto pari viikkoa aikaisemmin:

1 Like

Tässä se nähdään tunnistamisen vaikeus. Selailin kuvia metsälitukasta ja kaikissa lehden uloin kärki on pyöreä eli erilainen kuin kuvassasi.

1 Like

Eli olinkin oikeassa!

1 Like

Rikkaruohoina ja ihmisvaikutteisissa ympäristöissä tavattavat “metsälitukat” ovat nykykäsityksen mukaan aasialaisperäistä mierolitukkaa (Cardamine occulta) eivätkä lähteiköissä alkuperäisenä kasvavaa erittäin uhanalaista ja erityisesti suojeltavaa metsälitukkaa. Ks. Lutukka 1/2020 s. 41.

4 Likes

Heinäkuun lopussa löytyi litukka myös kukkivana. Linkin raportissa sanotaan lajista näin: “Kohde on sijoitettu arvoluokkaan I, vaikka metsälitukan luontaisuus paikalla ei ole täysin varmaa. Laji saattaa sillä olla rinteen yläpuolisten istutusten rikkakasvistosta peräisin, mutta yhtä lailla voi kuulua rinteen alkuperäiseen lehtokasvistoon, mihin viittaavat varsinkin kohteen läntisimmän osan esiintymät.”
https://kartta.hel.fi/ltj/feature-report/500/

Helsinki 27.7.2024

2 Likes

Tässä nyt jää vähän epäselväksi, onko tuo metsä- vai mierolitukka. Luontokartoittajat eivät välttämättä ole asiasta kovin hyvin tietoisia, joten raportteihin ei voi luottaa, varsinkaan jos C. occultaan ei ole viitattu millään tapaa.