Mikä kukkiva kasvi

Oheinen kukkiva kasvi kasvaa tonttimme vieressä kosteahkossa lehtometsässä täysin varjoisassa paikassa pajupuskien seassa. Kasvi on alkanut levitä ympäristöön, mahtaako olla jokin vieraslaji. Kukkia on vähän ja ne ovat melko tuoksuttomia. Pisimmät varret ovat yli kaksi metriä korkeita ja suurimmat lehdet reilusti kahden kämmenen kokoisia. Varsi on vihreä ja sen pinnassa on tiheä alle millimetrin pituinen nukka.

Hei,

vaikuttaa omalla pihallanikin riesaksi asti leviämään yrittävältä tuoksuvatukalta, puutarhakarkulainen siis tai paikalla on ollut joskus asutusta tai joku on joskus kuljettanut puutarhajätteitään luontoon… Vaikka kyllähän keskeltä korpea metsätien varsilta voi löytää vaikka mitä rojua, jääkaapeja, nojatuoleja, kirjahyllyjä,…

Marja

Näyttää tosiaan olevan pikaisen nettitarkastelun perusteella tuoksuvatukka. Pitää siirtää vähän lähemmäs tontin rajaa, koska marjat (!) ovat netin mukaan herkullisia. Saa ehkä samalla vähän jättipalsamia paremmin kuriin. Sitä joutuu kitkemään muutaman jätesäkillisen kesässä. Mutta on se silläkin konstilla jo vähentynyt.

1 Like

Hei,

itsellänikin oli aikoinaan palsaminleviämisongelmia. Käytin muutamana keväänä paljon aikaa kiskomalla kaikki esiintyöntyvät taimet pois jo hyvissä ajoin ennenkuin kukkivat. Eipä ole enää ongelmia. Aikaa urakastani lienee kulunut kymmenisen vuotta, enkä ole enää löytänyt yhtään piippaa tontiltani.

Lykkyä pyttyyn: Marja

Vaatiikohan tämä marjoja tuottaakseen ristipölytystä eli kahta eri kantaa esim. mesimarjan tavoin? Vanhemmilla on ollut pihassaan tuoksuvatukoita parikymmentä vuotta, eikä marjoja ole ollut oikeastaan koskaan. Vain jokunen yksittäinen.

Minäkin ihmettelin luettuani tuoksuvatukan marjoista. Minulla on pihalla kaksi isoa puskaa, enkä ollut edes kuullut niiden tekevän syötäviä marjoja - saatikka nähnyt niitä koskaan. Täytyy tulevana syksynä syynätä tarkkaan, sillä kyse ei ainakaan voi olla pölyttäjien puutteesta. Viikkokausia on jokaisena poutapäivänä puskat kuhisseet tarhamehiläisiä ja kimalaisiakin.

Hei,

itselläni puska on ollut pihalla kymmeniä vuosia ja toki siihen joskus tulee muutama ihan mitättömän kokoinen marjakin. Onko näissäkin useita eri lajikkeita kuten monissa muissakin marjoissa?

Marja

Voi hyvinkin olla kyse siitä eikä vain kasvualueesta. Minun tuoksuvatukkani ovat vanhaa “maatiaislajia”, parikymmentä vuotta sitten ystävän pihalta kaivettuja. :slightly_smiling_face:

Me olemme tässä asuneet liki 30 vuotta ja tuota vatukkaa on ollut jonkin verran metsikössä koko ajan. Vaikka aikanaan keräsin kasveja oppikoulussa, en ole mikään kasvien tuntija. Pidin tätäkin jonain metsäruusuna, joten en ole hoksannut marjoja etsiä. Nyt se näyttää kuitenkin hieman levinneen lehtomaisessa metsässä. Tein perjantaina kierroksen ja etsin jättipalsamia. Yhtään kukkivaa kasvia ei ollut, vaikka monena kesänä on saanut muutaman jätesäkillisen saalista. Metsikkö on sen verran runsaskasvuinen, että kitken palsamit vasta, kun ne erottuvat selvästi eli kukkiessaan. Muualla se kyllä näkyy jo kukkivan runsaasti. Ehkä mieluummin tämä vatukka saa levitä, vaikka aika peittävä sekin on.

Nyt löysin muutamia kypsiä marjoja, mutta eivät todellakaan ole mitään herkullisen makuisia! Tulipahan maistettua… :frowning:Joensuun Kiihtelysvaara 7.9.2020

Tuoksuvatukka (Rubus odoratus)
EDIT
Ai tää olikin jo käsitelty…