Olin tänään eräällä kallionlaella tammimetsikön edustalla tarkkailemassa tamminopsasiipiä. No niitä ei näkynyt yhtäkään. Sitten huomasin kallion juurella pikkulinnun, joka yhtäkkiä painui maata vasten siipensä levittäen. Minuutin pari se siinä oli kuin kuollutta esittäen, sitten hyppäsi pystyyn ja siirtyi tammimetsikön oksistoon hyppelemään. Mistähän oli kyse?
Sattumalta avasin vanhan ketjun.
Kysymyksessä on ns. aurinkokylpy jolla lintu pyrkii ulkoloisistaan eroon auringon lämmön avulla. Lintu asettuu paahteiselle paikalle juurikin kuvan esittämällä tavalla.
Ei esitä raajarikkoa, jonkinlainen aurinkokylpy meneillään(kuten Juha mainitsi). Laji ei ole pensaskerttu, vaan Lehtokerttu [Sylvia borin], tai Satakieli [Luscinia luscinia]. Pensaskertulla on mm. paljon valkoisempi kaula. Kuvan linnulla ei ole mitään näkyviä tuntomerkkejä. Lehtokertun paras tuntomerkki onkin, että sillä ei ole mitään näkyviä tuntomerkkejä. Hyvin saman näköinen(ilman näkyviä tuntomerkkejä) lehtokertun kanssa on Satakieli. Mutta kun mainittiin tuo “kallion juurella”, niin päädyn lehtokerttuun, sillä satakieli on enemmän ryteikköjen lintu.
Nuori sulkiva kirjosieppo se on. Vaaleareunaiset tertiaalit. Kaksi väriset siipi- ja kyynärsulat. Pyrstön väristä voi päätellä että on naaras.
Kuvassa näkyvät tuntomerkit rajaa kaikki kerttuset ja kertut pois.
Juha ehdotuksesi kirjosiepoksi on siinäkin mielessä hyvä koska kirjosieppo on varsin näkyvä ja rohkea laji. Omat ehdotukseni luhtakerttu tai satakieli ovat varsin piilottekevia ja arkoja lajeja, eivätkä oikein sovi siksikään kuvan linnuksi.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.