Mikä lintu?

Moi.

Alottelevana lintuharrastajana kysyisin mikä tämä nyt useampana aamuna työmatkalla äännellyt lintu mahtaisi olla? Kellonaika n. 5:30 ja paikka radanvarsi, sekametsä.

Linkki äänitykseen:

1 Like

Mustarastaan ääntelyä ja taustalla myös laulua.

1 Like

Kiitos vastauksesta.

Mustarastaita olenkin paljon kuullut tuolla. Maanantai aamuna äänitin 3 metrin etäisyydeltä erästä pelottomampaa yksilöä, ei väistänyt vaikka tulin otsalampun kanssa viereen mitenkään yrittämättä lähestyä. Oli siinä tien viereisessä puussa silmien korkeudella n. 5 minuutta minusta välittämättä. Taisi olla hämillään, kun joku poikkerehtii ennen auingonnousua aamu kuudelta sen mestoilla. Se oli elämys. Onko tämä kuinka poikkeuksellista, että mustarastas näin käyttäyty?

Kysyisin myös tästä mahdollisesti varoitusäänestä, että kuuluko sekin jo aikaisemmin esiintyneelle, vai onko ehkä jokin muu?

1 Like

Käpytikan varoitusääntä

2 Likes

Välillä tapaa kesympiä yksilöitä, ja aika paljon riippuu missä päin asustelee. Olin männävuosina työmatkalla Helsingissä ja ihmettelin sikäläisiä, suht pelottomia mustarastaita. Täällä Porissa niiden pakoetäisyys on huomattavasti suurempi.

1 Like

Välillä ovat vaan niin keskittyneitä laulamiseen etteivät tajua mitä ympärillä tapahtuu kuten eräs ruisrääkkä aikoinaan, aina kun äänteli hiivimme lähemmäksi ja pysähdyimme kun oli hiljaa, lopulta pääsimme liki kosketusetäisyydelle, eli laulaminen on suht vaarallista puuhaa, ensinnäkin ääni paljastaa sijainnin ja keskittyminen muihin asioihin herpaantuu

2 Likes

Sitä itsekin pohdin, että mahtaako olla niin keskittynyt laulamiseen, ettei sen takia minua noteerannut. Hauskasti kun vaihto suuntaa mihin laulo, nii niias aina vähän “yleisölle” ja anto sit mennä. Tässä kyseinen äänitys:

Pärrinkoski (Tampereen Peltolammilla) taustalla kohisee.

1 Like

Jatkan samaan ketjuun seuraavalla pähkinällä. Näimme kuusen latvassa punertavarintaisen peipon-rastaan kokosen linnun, jonka naaraspuoli oli suht kontrastikas/kirjava. Mitä mahdollisuuksia?

Edit: Vastaan itselleni, että kyseinen lintu oli todennäklisesti pikkukäpylintu, jonka naaraspuoli ei tosin ole kirjava, mutta joka kuitenkin ilmaantui myöhemmin myös lähemmäs katselemaan touhujamme. Näin nimittäin tänä aamuna pikkukäpylintu parin ja tunnistan naaraan samaksi kuin mitä tuo aikaisemmin utelemaan tullut yksilö oli. Sitten se kirjava lintu, mitä epäilin punertavarintaisen naaraspuoleksi, saattoi olla jokin aivan muu.

1 Like

Käpylinnuillahan on jo poikaset lennossa ja niistä löytyy sitä kirjavuutta vaihtelevasti, varsinkin kirjosiipikäpylinnusta.

1 Like

Sinähän sen sanoit. Se oli kirjosiipikäpylintu pari, jonka näimme kuusen latvassa. Lisäksi näimme myös pikkukäpylintu naaraan siellä samassa paikassa (se utelemaan tullut yksilö). Tänä aamuna näkemäni oii myös pikkukäpylintu.

Kiitos vastauksista ja avusta jo tässä vaiheessa vaikka kevät tuo kyllä varmasti vielä lisää kysymyksiä muuttavien lintujen myötä!

2 Likes

Tarviisin taas hieman määritysapua. Tällä kertaa kunnon mikrofoni käytössä, vaikkakaan se ei ratkaise kosken kohinoita ja liikenteen ääniä. Äänitteet ovat numeroituna 1 ja 2, kunnes arvoitus ratkeaa, jonka jälkeen nimeän tiedoston vastauksen mukaan.

  1. Ensimmäinen äänite: Onko talitiainen, vai jokin muu? 2020-03-29T21:00:00Z
  1. Toinen äänite: Mitä kaikkia lintuja tässä 2 minuutin äänitteessä kuulette? EI tarvitse tarkemmin erotella. Kunhan tulee jotain nimiä, niin kuuntelen sitten itse ja koitan löytää ne sieltä. Paikka peltolammin ls.alue. 2020-03-27T22:00:00Z

Kiitos jo etukäteen jos vaivaudutte kuulostelemaan!

Pikakuuntelulla:

On. Ja taustalta kuuluu vaimeasti hömötiaisen haikea laulu tjyy-tjyy-tjyy.

  • vihervarpunen
  • talitiainen (vai sinitiainen vai molemmat?)
  • käpytikka
1 Like

Harryn kanssa samaa mieltä, toisessa äänitteessä mielestäni loppupäässä sinitintin ääniä. Talitiaisella on kuitenkin uskomattoman laaja repertuaari, joten voi ihan hyvin olla sekin, tai sinitiainen, jolla silläkin on paljon erilaisia ääniä.

2 Likes