Mikä lude

Tuollaiselle luteelle haluaisin lajin Kuva on tyttären lähettämä. En löytänyt kuin yhden vastaavan kuvan mutta se oli väärässä uutisessa (lehti). Ei varmaankaan seinä lude tai vastaava. Eka postaus tänne, toivottavasti toimii. Ja kiitos jos joku malttaa vilkaista näin talvella.

Moi, vähän erikoisen värinen, veikkaan kuitenkin keihäsludetta Troilus luridus kun on kirjavat tuntosarvet, tosin myös marjaluteella Dolycoris baccarum on kirjavat tuntosarvet, mutta pysyn keihäsluteessa, tämä vain ehdotus, aikanaan joku asiantuntija määrittänee oikean lajin.
T:Jyri

Moi,
Keihäslude voisi tosiaan olla. Marjaludettakin katselin mutta värit ei täsmänneet ja kun pikaisesti muutamien kuvauksia luin mutta kun kuva puuttui. Säikäytti se ainut löytämäni kuva kun otsikossa oli jotain oikeudenpäätöksestä kerrostalossa luteista. No siellä oli ollut ihan muu laji ja tämmöinen vastaava oli kuvituskuvana ilman lajia.
Kiitos vastauksesta
T. Matti

Halyomorpha halys. Oliko tämä oikeasti siis nähty jossain sisätiloissa vai vain kuvituskuvana?

Niitä oli useampi, heräsivät sisätiloissa (uusi omakotitalo) parin kolmen päivän välein. Tuo no tyttäreni kuvaama 1.2.2021. Hän lähetti kuvan minulle tunnistettavaksi. Laitoin tänne kuvan kun en saanut varmuutta lajista

Ja kuvituskuvana saman näköinen oli jossain kerrostalon ludeongelman yhteydessä joku käräjäpäätös ja siksi vähän “saikähdin” että mikä. Muita samannäköisiä en löytänyt, ei tullut vastaan.

OK, kiitos! Niitä täytyy sit olla siinä pihapiirissä enemmänkin, sillä sisällä tämä laji ei elä. Tämä on todella kiinnostavaa, sillä tätä aasialaista vieraslajia ei ole vielä varmuudella tavattu Suomen luonnossa.

Tallettakaa havainto toki laji.fi:hin.

Onkohan taloon tullut jotain lähetyksiä ulkomailta lähiaikoina?

Rakennus on joulun alla valmistunut. Vaikea sanoa mistä on tavaraa toimitettu mutta etupäässä suomesta ja jotain euroopasta. Niitä on kuitenkin useita ollut. Kissat huomaa ensimmäisenä kun sisällä ovat ja joku kait lentänytkin. Siellä on vielä lämpöja hienosäädetty ja voi olla että lämpötilan muutokset on herättäneet “kevääseen” Toivotaan jos yhden saisi ehjänä niin voisi syvällisemminkin katsoa

Laitoin tuonne lajfi sivulle. Tuli nyt vain minun nimellä kun oikeastaan tyttären havaintoja. Mutta, seurataan mielenkiinnolla, onko niitä kesälläkin.

Tuossa vielä jonkin moinen kuva tältä illalta. Niitä on ollut nyt ehkä 15 yksilöä muutaman päivän sisään. Tämä oli tässä illalla

Tässä ilmeisesti havainto: Submission | Finnish Biodiversity Information Facility

Laji.fi taksonomiasta ei vielä Halyomorpha halys löydy.
Tiedoksi @Heidi_Viljanen @Pasi_Sihvonen

Esko / Lajitietokeskus

Moi,

Halyomorpha halys on alkujaan Aasialainen laji, jonka ihminen on kuljettanut ympäri maailmaa. Keskustelimme siitä työryhmässä parisen vuotta sitten, ja päätettiin silloin jättää pois importtilajina. Jos se vakiintuu luonnossamme, harkimme uudelleen.

terveisin,

Anders

Sinne laitoin havaintoihin. On minun nimellä mutta tyttäreni löytämä. Tullut mahdollisesti antiikki kaapin, vitriinin mukana Hollannista. Tosi ihmettelimme kun niitä on niin monta ja ei oikein keksitty piiloa missä olisivat tulleet. Vierastulokas tai emme ole paikan hyönteismaailmaan tututstunet kun talo rakennettiin syksyllä. Vanha talo siitä on purettu ja toinen menee purkuun. Kallioita ja vähän metsää lähellä. Läheiselle puutarha-alueelle eivät varmaan halua vieraslajia.

Taksonomiaan kannattaa ja voi lisätä myös ei-vakituisia lajeja, koska se mahdollistaa niiden hakemisen.

Ne voi merkitä taksonomiaan ei-suomalaisina, jolloin ne eivät näy luetteloissa.

Toisena asiana, kannattaisiko tämä kyseinen havainto merkitä laadunvalvontatyökaluilla seuraavilla tageilla

  • ei-luonnonvarainen
  • varmistettu (asiantuntijan toimesta)

?

Esko / Lajitietokeskus

Joo, normi tapahan se on. Unohtui tuossa selvityshässäkässä. Lisään lajin ja pyydän Andersia varmistamaan asiantuntijana havainnon.

Hanki Outlook for Android

1 tykkäys

Sen verran tuohon luteeseen vielä palaan: Kävin tutkimassa oletetun kaapin ja en löytänyt mitään koloa jossa olisi voinut olla yksi puhumattakaan parista kymmenestä hyönteisestä. Kaappi oli muutaman viikon “tuunattavana” lämpöisessä ennen kuin tuotiin nykyiseen osoitteeseen. En löytänyt myöskään reikää josta olisi tullut. Jossain listoituksissa ovipielessä voisi teoriassa olla rakenteisiin reitti mutta melkoinen mysteeri. Ehkäpä kesällä sitten naapurin luumupuusta löytyy

Tuo Pekan esittämä teoria siitä, että ovat tulleet rakennustarvikkeiden mukana, on varmaan se tapa, miten nuo ovat tuonne päätyneet. Jos tuo kaappi on ollut ulkotiloissa vaikkapa muovitettuna syksyllä, on sinne väleihin voinut tunkea noita vaikka kuinka paljon talvenviettoon. Toivottavasti eivät pääse pihalle ja luontoon.

Tätä lajia voi nähdä syksyllä Etelä-Euroopassa paikoin massoittain.