17.9.2021 Pyhä- Luosto kansallispuisto.
Polulla. Olisiko konnankorva, Otidea bufonia ? Lapista tosin on vain muutama yksittäinen havainto lajista.
Enpä ole mitenkään varma mutta minusta nuo voisivat olla Peziza suvun maljakkaita. Väritys on outo mutta muodon puolesta voisi esim maksamaljakas olla ehkä mahdollinen. Suurin osa näyttää aika laakeilta ja ehytreunaisilta. Olisiko pakkanen muuttanut väritystä? Voi kyllä olla että tulee muitakin ehdotuksia lajiksi.
Maksamaljakas tuntuu minusta kyllä selvästi todennäköisemmältä jo kasvupaikkaekologian perusteella. Konnankorva kai on rehevien kasvupaikkojen laji, kun taas maksamaljakas kasvaa juuri tuollaisilla paikoilla paljaalla maalla melko karuissa metsissä. Lisäksi tummuminen vanhemmiten on nimenomaan tyypillistä maksamaljakkaalle.
Kiitos vastauksista.
Maksamaljakkaaksi tämän nimeän.
Mitä ovat useat kymmenet lähilajit jotka Suomen sieniopas mainitsee tämän lajin kohdalla? Ovatko Peziza sukuun kuuluvia?
Ruskomaljakkaissa eli suvussa Peziza on listattuna parikymmentä Suomesta ilmoitettua lajia. Jostain luin myös maininnan että Lapin “maksamaljakkaissa” voi olla useita nimeämättömiä lajeja, niitä ei ole vaan ehditty tutkia. Nyt sitten lajistot menee vielä aika lailla uusiksi kun perimät on selvittelyn alla. Elikkä on varmaankin aitoa epätietoisuutta siitä miten nämä jakautuvat lajeihin ja montako niitä lajeja lopulta on. Maksamaljakas on pikkusen sellainen yleisnimike tietynoloisille ruskomaljakkaille - ulkonäko, kasvutapa, ekologia etc.