Mikä männyn seuralainen?

Tuoreessa sekametsässä männyn pystyrungolla tällainen kääpäyhteisö: Mitä määritystä ehdotatte?
Läheltä katsoen pillikkeet erottuvat. Pehmäreunainen, kielimäinen lakki ei minusta vaikuta männynkäävän arinamaiselta muodolta.

Puu ei näytä mun silmään männyltä… kattoo mitä kääpätuntijat sanovat, mutta ettei kyseessä olisi vaikka raidankääpä raidalla?

1 Like

Tässä on ihan mahdollista, että maastomuistiinpanoissa on puulaji merkitty väärin. Eikö raidankäävässä ole kuitenkin ihan selkeästi tukeva, mustanruskea lakin yläpinta? Tässä pinta oli kauttaaltaan kanelinruskea, muistuttaen lattakääpää.

Jospa se pinta tulee vasta iän myötä? Tuo näyttää suhteellisen tuoreelta kasvustolta; mitään sammalkasvustoa ei päällä ole. Mutta en kuitenkaan tosiaan varma ole, ja toivottavasti joku muukin ottaa kantaa.

Raidankääpä on aika pienipillinen. Jos on isot pillit (1-2/mm) ja lakin pinta selvästi karvainen, niin hyvin voi olla myös harjaskääpä (Funalia trogii). Kuvasta mittakaava ei
ole ihan täysin selvä.

Mutta tosiaan jos pillit on pienet ja säännölliset, ja poikkileikkauksessa malto ruskeaa niin nuori raidankääpä. Funalian malto on vaaleampaa.

Niin, kyllähän kääpäkin on joskus nuori :slightly_smiling_face:. Tiheät, kapeat pillit ja pystyssä oleva puu viittaavat kyllä raidankääpään, kun harjaskäääpä on selkeästi rouheampi.
Tunnistuskuvissa vaan esiintyy kovin iäkkäitä yksiöitä, joten en osannu ajatella ihan loppuun asti. Pitäisi varmaan ottaa pieni näyte ja opetella mikroskopoimaan tunnistuksen varmistukseksi?
Kiitokset avusta JuuSo ja Pyry_Veteli.

Olisin myös sitä mieltä, että kyseessä on raidalla kasvava raidankääpä. Tumma pinta lakkiin tulee iän myötä.

1 Like