Kunpikohan on kuvassa. Kahdenlaisia mielipiteitä. Kantokääpä tai raidankääpä. Puu on raita

Kuvassa on kääpä. Onko kantokääpä tai raidankääpä. Puu on raita

1 Like

Mun mielestä kantokääpä.

Kasvaakohan kantokääpä raidalla.? Onko siitä havaintoja olemassa…

Kantokääpä tuo on. Laji ei ole lainkaan kranttu puun suhteen.

Muutama kääpiä hyvin tunteva sanoo että käävän reuna on liian ohut kantokääväksi… Heistä sopii raidankääväksi. Muutoin muistuttaa kantokääpää.
Löytyisikö joku kääpä asiantuntia arvioimaan tilannetta.

ma 6. marrask. 2023 klo 20.33 Pauli Jokikokko sivustolta LAJI.FI-foorumi (notifications@laji.discoursemail.com) kirjoitti:

Arvioin omalta osaltani kunhan käyt kuvaamassa käävän alapinnan. Siihen asti tämä on kantokääpä.

Kuva on otettu v 2020. Valitettavasti kääpää ei enää ole olemassa. Kääpä ei ole paksu niinkuin kantokääpä yleensä on. Reuna on terävä.

Kantokääpä on. Se vähä mitä alapinnasta näkyy on vaalea, Raidankäävällä ruskea eri sävyissä.
Samoin tuo käävän reunan väritys tyypillisen Kantokääpämäinen.

Kyllä tämä on kantokääpä, vaikka reuna hieman terävältä vaikuttaisikin. Ei se liian terävä ole. Pillistön väri, jota hitunen näkyy, sekä reunan väri erottavat raidankäävästä. Luultavasti nuo olivat myös selvästi raidankääpiä isompia, mutta koko ei kuvasta hahmotu. Tiivis rypäs on saattanut hämätä jotakuta.

Komppaan edellisiä asiantuntijoita. Kirkas oranssi raita lakin reunassa, kiiltävänmusta alue lakin reunan vieressä ja himmeänmusta alue lakin keskellä, sekä valkeahkot pillit ovat tyypillisiä kantokäävän tuntomerkkejä. Raidankäävän värisävyt ovat yleensäkin paljon ruskeasävyisempiä ja lakki on päältä nukkainen, ei lainkaan kiiltävä. Raidankäävällä pillit jatkuvat hyvin usein puoliresupinaattisesti kasvualustaa pitkin lakin alapuolelle, ja ne ovat väriltään ruskeahkoja - vaalean punertavia (itiöemän kehitysvaiheesta riippuen), ei valkoisia.

Ok. Hyvä Kiitos kommenteista. Kantokääpähän tämä sitten on.

ti 7. marrask. 2023 klo 21.56 Mikko Veräjänkorva sivustolta LAJI.FI-foorumi (notifications@laji.discoursemail.com) kirjoitti: