Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Monilajinen maapuukanto: RAIDANKÄÄPÄ, LUUKÄÄPÄ ja ORAKARAKKA

Järeältä maapuun pitkälle lahonneelta sammaleen peittämältä kannolta löytyi useita eri lajeja, ajettellin että kanto voisi olla kookas raita, kun siinä oli havaittavissa kierteellisyyttä mitä vanhoissa pajuissa/raidoissa on, mäntyjä ko. paikalla ei kasva, on rannan tuntumassa oleva kosteahko alue, valtapuina kuusi ja pajut. Vanhan hakkuualueen reunapusikkoa.
Se hieman mietityttää tuo maapuu koska oli sahattu poikki, miksi joku sahaisi Pajun/Raidan? Latvaosaa ei paikalla ollut.

Oma oletukseni on että tuo ruskea kääpä on Raidankääpää, sitä oli maapuulla runsaasti, kuollutta ja elävää, resupinaattista ja lakillista.
Kuvan 4: Jotain Sitkokääpää ajattelin mutta…ainoastaan Sitkokääpä (Antrodiella pallescens) kasvaa lehtipuilla ja Taulakäävällä kasvava (ja on muutenkin helposti tunnettava mielestäni…).

Eli kaikki pohdintani kyllä perustuu siihen että tuo lahopuu on raita (tai ainakin lehtipuu) ja se ruskeakääpä on Raidankääpä…jos niin ei ole sitten mennään metsään…


Kuva 1: Käännetty maapuu, alapintaa.


Kuva 2: Orakasta(?), kääpää, hometta


Kuva 3: Orakasta kuolleen Raidankäävän (oma arvio käävästä) päällä


Kuva 4: Jotain kääpää kuolleen Raidankäävän pillipinnalla; Vaalea kääpä: pillejä 5/mm/pyöreät(kulmikkaat)


Kuva 5: Raidankääpä (?), käännetty maapuu, sivupintaa: Pillejä 5-6/mm, selkeä vaaleampi reunus.


Kuva 6: Sammaleen peittämää Raidankääpää

Luukääpä (Antrodiella faginea) ainakin olisi raidankäävän seuraajalaji.

Lueskelin tuntomerkkejä Kääpäkirjasta ja aika hyvin pätisi tuohon Luukääpään; pillistön reunus, kieryy kuivuessaan irti alustastaan, punaharmaa sävy, pillistökin sinnepäin…
Hyvä vinkki…

Tuo puulaji on se oleellinen kysymys. Silloin kun siitä ei ole varmuutta, kannattaa näytteen mukaan ottaa vähän puuta kovemmasta kohdasta. Siitä voi määrittä onko lehti- vai havupuuta ja lajilleenkin, jos osaa. Etenkin noissa Phellinus-lajeissa se helpottaa kummasti määritystä. Yllä olevat pohdiskelut voivat olla ihan oikein lajien suhteen, mutta kuvien perusteella jäädään valitettavasti sille asteelle.

Tästä on nyt näytteet katsottu. Raidankääpä on tuo ruskea, kuten oli arveltukin. Kuvassa 4 on luukääpä, sekin meni oikein. Kuvassa 3 on orakarakka, Steccherinum ochraceum. Sitä lienee kuvan 2 orakaskin. Siinä lienee kuvassa myös verkkokerikääpä, mutta sitä ei ollut näytteessä mukana.