Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Mikä perhonen?

Hei!

Tällainen tuttavallinen otus ilmaantui näköpiiriin tänään, mutta mikä perhonen? Näyttää papurikolta, mutta oranssit renkaat tuntuvat puuttuvan, jokseenkin väritön. Ei oikein metsäpapurikko mutta ei tummapapurikkokaan. Ei tämä nyt tesmaperhonenkaan ole?? Löytyykö neuvoa tästä;


Loketon onkalo, Puumala, 17.6.

1 tykkäys

Kyllä se metsäpapurikko (Pararge/Lasiommata petropolitana) on.

No oho! Kiitokset. Paikalla oli myös toinen jonka tunnistin metsäpapurikoksi, koska sillä oli ne oranssit renkaat. Onko tämä nyt jotenkin haalistunut, mitä eroa naaraalla + koiraalla. No mutta kiitos varmistuksesta, nyt on ajan tasalla. :sunflower:

Hieman kuluneeltahan tuo näyttää, joten siipien oranssit alueet eivät ole niin kirkkaita kuin tuoreella yksilöllä olisi. Kuvaamasi perhosen sukupuolta en osaa sanoa varmasti, mutta metsäpapurikolla (kuten tummapapurikollakin) on naaralla siivissään yleensä koirasta enemmän oranssia väriä.

http://www.dlc.fi/~peterpa/lepi/historia/satyridae/las-petropolitana.htm

Hei,

kiitos lisätiedoista. En ole mielestäni aiemmin nähnyt kuin metsä- ja tummapapurikkoja, ja tämä ei jotenkin mennyt sapluunaan. Pähkäilin myös täpläpapurikkoa ja kirjopapurikkoa, jota ei kuitenkaan usein näe? Tuo linkki on hyvä, kiitos. Ensi maininnoista puheenollen, minulle 1. ritariperhosen bongaus tänään, valitettavasti ei tarttunut kameraan!:slightly_smiling_face:

Paikalla ollut toinen metsäpapurikko näytti tältä:

Katso sitä siiven kärjestä lukien ensimmäistä siiven etureunasta lähtevää juovaa. Jos se tekee kärkitäplän alapuolella olevan siipisuonen kohdalla mutkan (näkyy parhaiten alapintakuvassasi), on se L. petropolitana. Jos se taas menee suoraan suonen yli, kyseessä on L. maera.

tarkoititko siis tätä juovaa:

?

Sitäpä juuri.

Kiitos hyvästä ohjeesta!:sunflower:Luulen, että jatkossa osaan katsoa tuota ´linjaa´, jos mutka, niin L. petropolitana, jos suora niin L. maera.