Mikä villiruusu? [Metsäruusu - Rosa cinnamomea]

Villiruusuni alkoi uudelleen kukkimaan, joten kysyn nyt lajia. Olen pitänyt tätä metsäruusuna, olenko oikeassa?
Jyväskylä 15.8.2023


Osaisiko joku kertoa minulle ruusuni lajin?

Hei!

Yritin Suomen puu- ja pensaskasvion määrityskaavalla määrittää, mutta en päässyt pitkälle. Olisiko sinulla tuosta lisää kuvia yksityiskohdista? Olisi hyvä olla lehtien molemmista puolista kuva, josta näkyy mahdolliset karvat. Myös verholehdistä kaipaisin kuvia. Ja jos on kiulukasta kuva, se olisi erittäin hyödyllinen. Varresta lähikuva (sekä uudesta että vanhasta versosta) saattaisi myös auttaa. Voisin ainakin yrittää määritystä, jos ainakin näitä kuvia olisi, mutta en kylläkään uskalla luvata, että onnistun. Niin, ja jos osaat sanoa kukkien mittoja lehdille, verholehdille, kukinnolle ja kiulukoille, nekin voisivat olla hyödyllisiä. Ruusut voivat olla todella vaikeita määritettäviä. Ei metsäruusu noin pikaisesti vilkaistuna mahdottomalta vaikuta, mutta ruusulajeja on todella paljon muualta tuotuina ja jalostettuina.

Pensas on alle metrin korkuinen, kukat n. 5 cm halkaisijaltaan. Kiulukoita en ole siinä nähnyt.
Tässä lisää kuvia, joiden laatu on todella heikko. Kukassa oleva kukkakärpänen pitäisi määrittää, niin voi laskea kukan koon. Tämän parempia ei nyt ole; täytyy ensi kesänä ottaa uusia.




Kiitos näistä kuvista! Kyllä tuo verholehtien ja piikin näkeminen vahvisti näkemystäni, että tämä voisi hyvinkin olla metsäruusu. Verholehdessä näkemäni piikkimäiset ulokkeet kyllä hieman ihmetyttävät, mutta ehkä niille on jokin selitys, jonka joku osaa tuoda esille. Verholehtien osalta karjalanruusukin voisi olla vaihtoehto, mutta varsi ei ole niin piikkinen kuin sillä, joten se on ainakin poissuljettu.

Myös tuo lehtien alapinnan kalpeanvihreys sopisi metsäruusulle. Määrityskaavaa en pystynyt edelleenkään käyttämään, en esimerkiksi saa selvää lehtien ylä- ja alapintojen karvaisuudesta tai karvattomuudesta…tämä on omissakin kuvissani usein ongelma, ettei valokuva ole tarpeeksi terävä, että näkisi karvoituksen selvästi. Piikin näkeminen sulkee minusta myös orjanruusun pois.

Kun mainitsit, että tämä on villiruusu, se voi toki silti olla jokin jalostettu karkulainen, mutta jos se on oikeasti täysin luonnonruusu, olisin kyllä ilman muuta metsäruusun kannalla. Metsäruusullakin on mainittu tarhattuja muunnoksia tai lajikkeita, kuten arnonruusu, mökinruusu, malvaruusu ja tornionlaaksonruusu. Näistä ehkä malvaruusu voisi sopia, koska silläkin on yksinkertainen kukka, joskin se on myös kirjan mukaan runsaskukkainen, eikä tuo sinun kuvaamasi ainakaan minusta siltä näytä. Eli hyvin suurella todennäköisyydellä pitäisin tätä metsäruusuna.

Ruusu on siirretty vanhempieni toimesta pihalleni 50- ja 60-lukujen vaihteessa vieressä olevan isäni kotitalon metsiköstä. Silloin ei täällä päin ollut paljonkaan muuta asutusta, joten pidän epätodennäköisenä, että olisi jalostettu. Toki meillä on myös siihen aikaan tuotu sieltä pihasta myös mökinruusu, joka edelleenkin kasvaa pihallani. Se on levinnyt, mutta tämä yksinkertaiskukkainen, joka on venerannassa, ei ole paljonkaan tänä aikana levinnyt.

Hei.
Pohdiskelin myös tuota metsäruusua, monet tuntomerkit sopivat siihen, kuten Toni jo tuossa kertoikin. Muistaakseni metsäruusu kuitenkin tekee juurivesoja.
Itselläni oli pihassa ruusuaidanne,joka muistaakseni istutettiin 80-luvulla ja muistutti metsäruusua. Pappani oli jostain noita alkuja kaivanut. Tämä teki aika nopeastikkin pitkää pintajuurta, josta nousi uusia alkuja niin ahkerasti, että päätin kaivaa koko ruusuaidan viimekesänä pois. Varret oli aika piikittömiä, kuten omassa kuvassasi ja yksinkertaiset kukat, samaa koko luokkaa. Lehdet samanmoiset.
Nämä ruusit on aika haastavia tunnistaa valokuvista, kun pitäisi erottaa tarkkoja tuntomerkkejä. Toivotaan, että saat vielä varmistuksen ruusullesi. :slightly_smiling_face:

Ehkä minun ruusuni ei ole levinnyt, koska kasvaa kuivassa penkereessä. Täytyypä kokeilla siirtää yksi vesa rehevämpään multaan, jospa leviäisi. :slight_smile:

Tarkistin Suomen puu- ja pensaskasviosta, ja metsäruusu on tosiaan juurivesallinen. Mutta ehkä se kasvupaikka tosiaan vaikuttaa asiaan. Jos otat teräviä kuvia suunnilleen kaikista osista, niin että niissä on suurentamisen varaa, ja myös kiulukoista, niin voisihan tuon ehkä yrittää määrittää valokuvienkin perusteella. Haastavinta on saada karvoitukset näkymään kuvissa, mutta jos makrolla lähikuvan ottaa ja käyttää vielä jalustaa, voisi saada tyynellä ja riittävän valoisalla säällä tarkkoja kuvia.

1 tykkäys

Tässä kuvia lehdistä ja kiulukasta. Myöhemmin lisää (akku loppui kamerasta :slight_smile: )






Paikkakunta olisi olennainen tieto.

ti 21. toukok. 2024 klo 10.12 Tarja Puttonen sivustolta LAJI.FI-foorumi <notifications@laji.discoursemail.com> kirjoitti:

Viestiketjun alussa se löytyy, mutta laitan uudelleen: uusimmat kuvat Jyväskylä 21.5.2024

Kuvia ruusun piikeistä. Nuppuja ei vielä ollut.




On metsäsuuru!

ti 21. toukok. 2024 klo 20.51 Tarja Puttonen sivustolta LAJI.FI-foorumi <notifications@laji.discoursemail.com> kirjoitti:

1 tykkäys

Siis metsäruusu… :roll_eyes:

ke 22. toukok. 2024 klo 8.02 Markku A. Huttunen <markku.a.huttunen@gmail.com> kirjoitti:

1 tykkäys

Nyt oli metsäruusussani muutama kiulukka.
Jyväskylä 11.7.2024


Oli myös äkämä aivan lehden kärjessä.
Jyväskylä 11.7.2024

Aiemmin huomasin samanlaisen mökinruusun lehteen “uponneena”.
Jyväskylä 24.6.2024

Onko tämä ominainen vain näille sukulaislajeille vai onko muissakin ruusuissa (en ole koskaan nähnyt)?

1 tykkäys

Äkämämältä vaikuttaa. En ole ruusuissa nähnyt myöskään koskaan.

Diplolepis mayri -äkämäpistiäisen aiheuttamia äkämiä. Niitä voi tavata useissa eri ruusulajeissa ja -lajikkeissa, mutta ei muissa kasvisuvuissa.

2 tykkäystä