Mitä hanhikkeja?




Hei! Tässä olisi hanhikkeja, mitta mitä lajia niistä? En tunne Suomen hanhikkilajistoa, mutta muistan kuitenkin että niitä voi olla vaikea erottaa toisistaan. Nämä on kuvattu 29.4.2023 ja Karjaalla omakotitalon sorapihalla, kallio pistää maasta esiin muutaman metrin päässä.

Keväthanhikki – Potentilla crantzii

Hopeahanhikki (Potentilla argentea)

Tämä ei siis kuki vielä, vain lehdet näkyvissä. Onko silti keväthanhikki?

Auttaisiko tämä:


(Kuvasin keväällä 2022 yhtä toista kasvia sen eri vaiheissa, kukintakuva on 1.6.2022. Kaikki lehtiruusukelehdet kuvattu 7.5.2023. Kuvauspaikan niitty on luokiteltu huomattavan arvokkaaksi / II-luokka, kohdekuvauksen mukaan siellä kasvaa kevät- ja saksanhanhikki. Kuulisin mielellään, jos tässä kuvasarjassa on virhepäätelmä. Olen samaa mieltä ketjun aloittajan kanssa, että kaikkia hanhikkeija ei ole aina kovin helppo tunnistaa.)

No tämän perusteella näyttäisi siltä että hopeahanhikki on vähän sirompi ja lehtien liuskat ovat ihan vähän syvemmät kuin keväthanhikilla. Selviäisikö laji jos tarkkailisin milloin ne kukkivat? Varmaan keväthanhikki kukkii nimen perusteella aikaisemmin.

Kukat on hyvä keino tunnistaa, nimensä mukaisesti keväthanhikki kukkii keväällä (vähän kasvupaikasta ja keleistä riippuen Uudellamaalla toukokuusta - kesäkuun alkupuolelle).

Mutta karkeaksi tunnistustyökaluksi riittää ennen kukintaa esiinpuhkeavat kasvin lehdet: hopeahanhikilla lehtien takaosa on nimensä mukaisesti harmahtanvaaleasta lähes valkoiseen, kun keväthanhikilla ei ole “hopeista” lehden takaosaa:

(Lehtien muotoa pidän ongelmallisena tunnistaa, ja tässä vaiheessa niissä ei ole kauhean isoa eroa.)