Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Mustesieniä lannalla

Kuvailin 17.05. Kirkkonummella eräällä metsälaitumella sellaisella kuivan maan ja tervaleppäluhdan vaihettumisvyöhykkeellä. Alueella oli paljon ylivuotisia lantakasoja (naudan) ja niissä kasvoi yleisesti ja runsaasti pikkuisia mustesieniä. Hieman erikoista oli että sekä vielä avautumattomien “nuppujen” että jo loppuvaiheessa olevien itiöemien koot vaihtelivat todella paljon. Osa jo täysin avautuneista ja jo risareunaisista lakeista oli vain millin luokkaa mutta suurimmat sentin luokkaa. Sama suuri kokovaihtelu päti myös “nuppuihin”.

Näitä pieniä mustesieniä näkyy olevan nettitutkimusteni mukaan melkoinen joukko. Voisiko tästä kuitenkin saada jotain tunnisteita, voisiko esim. kuulua jänömustesienten ryhmään? Ei varmaan kovin moni lajeista kuitenkaan ole näin varhainen, kasva lehmän ylivuotisella lannalla ja ole kooltaan näin suuresti vaihteleva?

Muutaman kerran olen yrittänyt määrittää tuonnäköisiä lantasieniä ja päätynyt nimeen Coprinopsis ephemeroides mutta on kyllä muitakin vaihtoehtoja. Vain skooppi auttaa.

Kiitos Bellissimo, arvelinkin että näin saattaa olla, Selailin sieniportaalista Höijerin 90-luvun alussa kirjoittamaa juttusarjaa mustesienistä mutta en siitä viisastunut paljoakaan paitsi että tästäkin sieniryhmästä selvisi että määrittäminen voi olla vaikeaa ellei mahdotonta, varsinkin valokuvista. Mainitsemasi laji Coprinopsis ephemeroides (kerimustesieni) on Höijerilla ryhmässä Niveus ja sektiossa Micaceus. Tuosta Niveus ryhmästä mainitaan että näillä on lakin pinnalla vaalea jauhemainen kerros. Myös suuri kokovaihtelu mainitaan ryhmän kohdalla, mutta samalla mainitaan että tuota esiintyy kyllä useilla muillakin lajeilla. Laitan vielä yhden kuvan lakista jossa näkyy jonninmoista vaaleaa jauhetta. Mielestäni nämä olivat kyllä renkaattomia. En ole löytänyt mitään mainintaa siitä että jotkut näistä olisivat kevätsieniä.

226testimini

Olisiko Niveus ryhmään kuuluminen kohtuullisen todennäköistä vai liekö parempi jättää määrittäminen vain mustesienen tasolle. Nämä olivat kyllä niin kauniita ja valokuvauksellisia sieniä että saatan hyvinkin käydä paikalla uudestaan ja silloin voinen tutkailla tarkemmin helttoja sun muuta.